Vegetarisch eten

Vegetarisch eten: wat is het en hoe begin je? 

Je kunt allerlei redenen hebben om vegetarisch te eten. Gezond eten zonder vlees is niet moeilijk. Let er welop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere producten. Welke producten zijn dat en hoe maak je hier lekkere, vegetarische recepten mee? Je leest het hier.

Wat eet je als je vegetariër bent?

Alles, behalve vlees (en vaak ook vis) en producten waarin dieren zijn verwerkt. Zo kies je niet voor kaas met dierlijk stremsel, maar voor vegetarische kaas. Deze is eenvoudig te herkennen aan het groene vegalogo. Ook gelatine is van dierlijke producten gemaakt. Het komt voor in allerlei voedingsmiddelen, zoals snoep (vooral in drop en pepermunt), halvarine, pudding en andere toetjes. Als je zelf iets maakt waar gelatine in zit, kun je het goed vervangen door agar agar.

Wat zijn goede vervangers?

Wie dierlijke producten laat staan, mist ook de voedingsstoffen die erin zitten. Denk aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 en omega 3-vetzuren. Die moet je dus uit andere producten halen. We leggen je uit hoe je dit doet.

1. Varieer met peulvruchten en sojaproducten

De richtlijn is 135 gram gekookte peulvruchten per dag. Peulvruchten bevatten eiwitten. Lees hier meer over peulvruchten.

2. Eet eieren

De richtlijn voor vegetariërs is het eten van 3 tot 4 eieren per week. Eieren zijn rijk aan eiwitten en vitamine B12.

3. Eet of drink zuivel

Melk, yoghurt, kwark en kaas bevatten eiwitten en vitamine B12.

4. Neem elke dag een handje noten, zaden of pinda’s

De richtlijn is 25 gram per dag. Noten bevatten geen vitamine B12.

5. Eet vis of kies een vervanger

Het advies is 2 keer per week vis eten, waarvan 1 keer vette vis. Vis bevat eiwitten en vitamine B12. Vette vis levert omega 3-vetzuren, die onmisbaar zijn voor je gezondheid. Eet je geen vis? Kies dan voor chiazaad, gebroken lijnzaad, lijnzaadolie of koolzaadolie voor onmisbare omega 3-vetzuren. Of gebruik een vegetarisch omega 3-(vis)vetzurensupplement.

6. Kies vegetarische vleesvervangers (balletjes, burgers, stukjes) of Quorn

Check het etiket op toegevoegd ijzer en B-vitamines en zo min mogelijk zout en suiker.

Is vegetarisch eten gezond?

Jazeker! Als je geen of weinig vlees (en vis) eet en juist meer groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en plantaardige vleesvervangers, kan je bloeddruk dalen en vermindert je kans op hart- en vaatziekten.

Vegetarisch eten voor beginners: 5 tips

Een vegetarisch dieet starten? 5 tips om je op weg te helpen:

  1. Kies je tempo: begin bijvoorbeeld met 1 of 2 dagen per week vega te eten.

  1. Start simpel: vervang vlees door een vleesvervanger of eieren.

  1. Laat je inspireren door recepten met veel groente: wokgerechten, salades en curry’s. Lekker met (cashew)noten.

  1. Varieer! Hierdoor krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen.

  1. Eet vaak groene bladgroenten (andijvie, spinazie, paksoi) en volkoren graanproducten voor de aanvoer van het mineraal ijzer.

Hoe ziet een vegetarische voorraadkast eruit? 

Vegetarisch eten begint met de juiste vegaproducten.

Kooptips voor je vegavoorraad:

  • Seizoensgroente en -fruit;
  • (Zoete) aardappelen;
  • Volkoren graanproducten zoals brood, havermout, zilvervliesrijst, volkorenpasta, quinoa en muesli;
  • Eieren, kaas (zonder dierlijk stremsel), (karne)melk, yoghurt of kwark, peulvruchten;
  • Vegetarische vleesvervangers (balletjes, burgers of stukjes), Quorn, tofu of tempeh;
  • Olie, noten en zaden;
  • Verse en gedroogde kruiden.

Vegetarische producten voor op brood: sandwichspread, hummus, pindakaas, notenpasta, sesampasta (tahin), amandelpasta, groentespread, en fruitspread, zoals appel(peren)stroop en jam.

*Wij adviseren voor iedereen een gezond voedingspatroon volgens Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. Mocht je een speciale en/of medische reden hebben om een specifiek dieet te gaan volgen dan is het goed om altijd een diëtist om advies te vragen. De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte

4 tips van Tamara de Weijer, huisarts van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn: 

  1. Kies verse, pure en zo onbewerkt mogelijke producten. Denk aan groente en fruit, noten, ei, tofu en tempeh, en zaden, pitten en granen. Zo krijg je voldoende vezels, vitamines en mineralen binnen. Check bij kant-en-klare vleesvervangers het etiket en kies voor producten die zo min mogelijk toegevoegd zout en suiker bevatten. 
  2. Vegetariërs hebben 20% meer eiwit nodig dan mensen die vlees en vis eten, omdat plantaardige eiwitten minder goed door ons lichaam worden opgenomen. Die opname gaat het best als je 2 plantaardige eiwitbronnen combineert. Eet bijvoorbeeld peulvruchten, noten of tofu bij volkoren granen.
  3. Vlees en vis zijn een belangrijke bron van ijzer. Als je dit niet eet, haal je ijzer uit ei, groente (spinazie), volkoren granen en peulvruchten. Je kunt ijzer uit plantaardige producten beter opnemen als je er ook iets bij eet dat vitamine C bevat. Eet daarom een sinaasappel of een salade bij je volkoren boterham, of groente bij je zilvervliesrijst.
  4. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Recepten en tips om gezond vegetarisch te eten, vind je in allerlei challenges van de Mijn Leefstijlcoach app. Voorbeelden zijn ‘Betaalbaar en gezond vegetarisch avondeten’ en ‘De vegetarische Arabische keuken.’

Meer lezen?

Eiwitrijk dieet

De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?

Lees meer over eiwitrijk dieet

Vegan dieet

Je hoort steeds vaker over veganistisch eten en/of een vegan dieet, maar wat houdt het nou precies in, waar moet je op letten en hoe start je met een vegan leefstijl?

Lees meer over vegan eten
Vegan producten

Koolhydraatarm dieet

Je hoort steeds vaker over koolhydraatarm eten, maar wat houdt het precies in? We vertellen je er alles over en delen de lekkerste koolhydraatarme recepten met je.

Lees meer over een koolhydraatarm dieet