In 6 stappen goedkoop en gezond eten

Het leven wordt steeds duurder. Maar door slim te kopen én te koken kan jij betaalbaar en gezond blijven eten. Met dit stappenplan helpen wij je op weg. Lees hieronder de 6 stappen:

1. Ken de Schijf van Vijf

2. Maak een weekmenu en een boodschappenlijstje

3. Koop en eet uit het seizoen

4. Check onze Prijsfavorieten

5. Kook met buitenbeentjes

6. Gebruik restjes, weggooien is zonde

Stap 1: Ken de Schijf van Vijf

Om gezond te eten is het belangrijk dat je weet welke producten goed voor je zijn. De Schijf van Vijf helpt je om gezonde keuzes te maken. Hij bestaat uit de volgende categorieën:

  1. Groente & fruit: eet minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag.
  2. Eiwitten: Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Eiwitten zitten ook in noten en zuivel, zoals melk en kaas.
  3. Brood, graanproducten en aardappelen: kies voor zoveel mogelijk volkoren producten.
  4. Smeer en bereidingsvetten: ga voor zachte margarine of halvarine. Kies altijd voor vloeibaar i.p.v. hard bak- en braadvet.
  5. Drinken: water, koffie & thee staan ook in de schrijf van vijf

Stap 2: Maak een weekmenu en een boodschappenlijstje

Maak een weekmenu en zet wat je nodig hebt op een boodschappenlijstje. Dit kan bijvoorbeeld in de AH app. Zo doe je minder aankopen die je niet echt nodig hebt, veel kosten en soms ook nog ongezond zijn. Je kan ook groter inkopen, waardoor je vaker goedkoper uit bent. Maak vervolgens meerdere porties klaar en vries ze in.

Stap 3: Koop en eet uit het seizoen

De meeste groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. Zo zie je in de zomer vaak aardbeien en nectarines in de Bonus, en in de herfst zie je grote hoeveelheden pompoen, spruitjes en peren liggen. Ze zijn dan niet alleen het lekkerst, maar ook het voordeligst. Lees meer over seizoensgroenten en fruit.

Stap 4: Check onze Prijsfavorieten

Bij Albert Heijn hebben we een groot assortiment. Om daar als Prijsfavoriet uit te komen, lukt je niet zomaar. Prijsfavorieten zijn onze eigen-merkproducten van topkwaliteit en zijn altijd voordelig. Je herkent ze aan het blauwe duimpje.

Stap 5: De Buitenbeentjes

Ken je onze Buitenbeentjes al? Buitenbeentjes zijn groente en fruit die er anders uitzien dan we in Nederland gewend zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleine paprika's, kromme komkommers of appels die onvoldoende zijn gekleurd. Toch is er geen verschil in kwaliteit en versheid. Die is namelijk net zo goed!

Stap 6: Weggooien is zonde

Door alle restjes opnieuw in te plannen en te gebruiken weet je zeker dat je geen slappe, beschimmelde preien moet weggooien omdat je ze niet op tijd hebt opgegeten. Gooi de restjes broccoli van dinsdag bijvoorbeeld weer in de ovenschotel van woensdag. Past het niet in het recept dat je had bedacht? Maak een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht voor tussendoor. En ken je de koken met kliekjes recepten al? Tip: Albert Heijn gebruikt 35% stickers op vers producten. Deze korting wordt ingezet als een product tegen zijn of haar houdbaarheidsdatum aanloopt. Zo kan jij besparen op je wekelijke boodschappen en ga je voedselverspilling tegen.

Meer lezen?

8 tips om goedkoop boodschappen te doen

We geven je graag 8 tips waarmee jij goedkoop boodschappen kan doen.

Lees de tips
Hoe doe je betaalbaar boodschappen?

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje waarmee je efficiënt boodschappen kan doen, voedselverspilling beperkt én geld kan besparen.

Lees meer over je perfecte boodschappenlijstje

Budget weekmenu

Wil jij even een weekje op de kleintjes letten? Dat kan! Wij delen een heerlijk budget weekmenu, waarbij jij niet meer dan 2 euro per maaltijd kwijt bent per persoon.

Bekijk het weekmenu
Boodschappentas besparen