Intermittent fasting

Intermittent fasting: wat is het en hoe begin je?

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je periodes van eten afwisselt met periodes van vasten (weinig of niet eten). Daarmee kun je kilo’s kwijtraken en je gezondheid verbeteren. Maar welke producten en recepten kies je dan en hoe begin je? Je leest het hier.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting betekent afwisselend eten en vasten. Er zijn verschillende vormen. Een bekende vorm van het intermittent fasting dieet is dat je de ene dag weinig eet (minder dan 25% van wat je nodig hebt op een dag) en de andere dag ‘gewoon’ eet. Een andere vorm is intermittent fasting 16/8. Dit houdt in dat je 16 uur achter elkaar niets eet en vervolgens 8 uur wel. Welke tijden je kiest, bepaal je zelf.

Voorbeeld schema: intermittent fasting

Een voorbeeld van een intermittent fasting schema: start om 19.00 uur met vasten en ga pas om 11.00 uur ontbijten. Tot 19.00 uur eet je dan de rest van je maaltijden. Tijdens het vasten drink je water, (kruiden)thee, koffie en andere drankjes zonder calorieën.

Wat kun je eten tijdens intermittent fasting? 

Gewoon wat je gewend bent. Er zijn geen speciale intermittent fasting recepten. Het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zodat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Als je wilt afvallen, is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Maar zorg ervoor dat je niet te weinig calorieën binnenkrijgt, dan gaat je stofwisseling achteruit en val je juist niet meer af.

Wat zijn de voor- en nadelen van intermittent fasting? 

Voordelen

Het grootste voordeel van intermittent fasting is dat de meeste mensen ervan afvallen. Door afwisselend te vasten en te eten, krijg je al snel minder calorieën binnen dan je verbruikt. Bovendien maken veel mensen makkelijker gezondere keuzes, doordat je zo bewust met je voeding bezig bent. Ook kan het zijn dat je bloedwaardes verbeteren, zoals het cholesterolgehalte en bloedsuiker.

Afvallen als je te zwaar bent, levert veel voordelen voor je gezondheid op. Uiteindelijk neemt de kans op allerlei chronische ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker af. Of dit ook bereikt kan worden met intermittent fasting is nog niet bekend. Nog een voordeel: veel mensen geven aan zich fitter te voelen door intermittent fasting. Ze hebben meer energie en kunnen zich beter concentreren.

Nadelen

Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt. Het is niet bedoeld voor mensen met een (te) laag lichaamsgewicht en voor zwangere vrouwen. Mensen met diabetes wordt aangeraden om dit eetpatroon alleen onder begeleiding van een arts of diëtist te volgen. De nadelen op lange termijn zijn nog niet goed bekend. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je gevarieerd en voldoende blijft eten. Als je te weinig eet, vertraagt je stofwisseling en verbrand je minder calorieën dan daarvoor, waardoor afvallen niet meer lukt.

Hoe start je met intermittent fasting?  

Kijk eerst of dit eetpatroon bij je leefstijl en gezondheid past.* Zo ja, dan helpen deze tips je om aan de slag te gaan.

Intermittent fasting starten?*

 1. Eet niet meer na 19.00 uur.
 2. Stel je ontbijt uit tot een later tijdstip.
 3. Kies een voedzaam ontbijt met eiwitten, vetten, volkoren granen en een portie fruit en/of groente.
 4. Lunch gezond en gevarieerd.
 5. Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt tijdens het vasten. Vezels zitten in groente, fruit, aardappelen, volkoren graanproducten (volkorenbrood, muesli), peulvruchten en noten.
 6. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado's, noten en zaden, en vette vis, zoals zalm. Ook vetten zorgen voor een lekker verzadigd gevoel.
 7. Start met 12 uur vasten. Als dat goed gaat, kun je het vasten uitbreiden tot 14 uur en 16 uur.
 8. ​​​​​​​Drink tijdens het vasten veel water, (kruiden)thee en koffie (zonder suiker, zoetjes en melk). Vermijd suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, vruchtensappen en sportdranken.
*Wij adviseren voor iedereen een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. Mocht je een speciale en/of medische reden hebben om een specifiek dieet te gaan volgen, dan is het goed om altijd een diëtist om advies te vragen. De diëtist is de expert die jou kan helpen bij de juiste voeding voor jouw specifieke situatie, bij gezondheid en ziekte.

3 tips van Tamara de Weijer, huisarts van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn:

 1. Gun jezelf tijd om te wennen. Het kan even duren voordat je hongergevoel tijdens het vasten verdwijnt.

 1. Heb je de eerste dagen van het vasten veel hoofdpijn? Ook dat kan bij het wennen horen. Blijf voldoende drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag, en doe het wat rustiger aan. Als je hoofdpijn blijft houden, neem dan contact op met je huisarts. Vind je het een uitdaging om genoeg te drinken? De challenge ‘Voldoende drinken’ in de Mijn Leefstijlcoach app helpt je met verrassende tips en makkelijke recepten.

 1. Wissel het 16/8 vasten af met periodes zonder vasten. Denk bijvoorbeeld aan 2 dagen vasten en 5 dagen ‘normaal’ eten, ofwel: lekker gezond en gevarieerd.

Meer lezen?

Eiwitrijk dieet

De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?

Lees meer over eiwitrijk dieet

Vegan dieet

Je hoort steeds vaker over veganistisch eten en/of een vegan dieet, maar wat houdt het nou precies in, waar moet je op letten en hoe start je met een vegan leefstijl?

Lees meer over vegan eten
Vegan producten

Koolhydraatarm dieet

Je hoort steeds vaker over koolhydraatarm eten, maar wat houdt het precies in? We vertellen je er alles over en delen de lekkerste koolhydraatarme recepten met je.

Lees meer over een koolhydraatarm dieet