Afvallen? 10 tips van huisarts Tamara

Meer energie, lekkerder in je vel, een gezonder lichaam: wie begint met afvallen, is al snel een paar kilo kwijt én krijgt er mooie voordelen voor terug. Maar hoe zorg je ervoor dat die kilo’s er ook af blíjven? Huisarts Tamara de Weijer geeft haar 10 beste tips.

Goed om te weten

Allereerst: langzaam afvallen werkt het best. Als je lang een crashdieet volgt, gaan de kilo’s er snel af, maar: ze zitten er vaak weer even snel aan. En vaak word je uiteindelijk zelfs zwaarder! Steeds veel trek hebben is helemaal niet fijn, en bovendien niet nodig om af te vallen. Daarnaast is veel kilo’s kwijtraken lang niet altijd haalbaar én niet altijd noodzakelijk. Je boekt al veel gezondheidswinst als je 5% afvalt. Als je 90 kilo weegt, is dat 4,5 kilo. Dat levert je al veel voordelen op! Overgewicht verhoogt namelijk je kans op een aantal chronische ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende vormen van kanker. Door op een gezonde manier een paar kilo af te vallen, kan je die kans al verlagen. Plus: je voelt je al snel fitter en zit lekkerder in je vel. Verder afvallen kan nog gezonder zijn.

De basis om gezond en blijvend af te vallen, is om 3 gezonde maaltijden per dag te eten die goed vullen. Zo krijg je genoeg goede voedingstoffen binnen, voorkom je dat je trek krijgt in ongezonde tussendoortjes én geef je je lichaam tijd om af te vallen. Ook belangrijk zijn de volgende 10 tips:

1. Eet lekker veel groente

Niet alleen bij je avondeten, maar net zo goed bij de lunch en tussendoor. Groenten bevatten veel vitaminen, weinig calorieën en vullen heel erg. Neem daarom eens lekker wat snackwortels als gezond tussendoortje, of voeg je favoriete groentesoort toe aan je lunch.

2. Ga naar buiten

Een half uur buiten wandelen doet wonderen. Beweging en kou verhogen namelijk je verbranding. Ga dus elke dag even naar buiten om een frisse neus te halen, bijvoorbeeld in je lunchpauze.

3. Slaap elke nacht genoeg

Wist je dat genoeg slapen kan helpen bij het afvallen? Het draagt namelijk bij aan je stofwisseling. Slaap lekker!

4. Sta af en toe op en loop rond

Zit je veel? Door om het half uur even op te staan en rond te lopen, stimuleer je de doorbloeding in je lichaam. En zo kom je ook nog eens aan wat extra stappen.

5. Drink minder frisdrank

Dat scheelt al heel veel calorieën! Schenk in plaats daarvan wat vaker thee, water of koffie in.

6. Pak wat vaker een stuk fruit

Eet elke dag 2 stuks fruit. Dat is goed voor je vitamines en perfect als gezonde snack.

7. Ga voor volkorenproducten

Van volkorenproducten zit je namelijk langer vol, omdat er meer vezels in zitten. Ideaal, want ook dat voorkomt dat je gaat snacken.

8. Drink met mate

Alcohol drinken kan op zijn tijd natuurlijk best lekker zijn. Maar het bevat veel calorieën en zorgt voor een hongergevoel. Hierdoor ben je ook nog eens geneigd om meer te eten. Door minder (vaak) te drinken, bespaar je jezelf weer wat kilo’s.

9. Ontspan

Stress is geen behulpzame factor als het gaat om afvallen. Zorg daarom dat je genoeg ontspant en ga stress zoveel mogelijk uit de weg.

10. Check je medicijnen

Goed om te weten: sommige medicijnsoorten zorgen voor gewichtstoename. Dat kan het afvallen dus best tegenwerken. Denk aan verschillende soorten antidepressiva, corticosteroïden, allergiemiddelen en medicijnen tegen diabetes. Vraag aan je huisarts of apotheker of jouw medicijn hier ook voor zorgt. Zo ja, overleg dan met je (huis)arts of er een alternatief is.

Waar begin jij mee?

Gezonder leven om af te vallen kan op heel veel manieren. Meer bewegen, anders eten, vaker ontspannen en beter slapen: door steeds 1 kleine gewoonte te veranderen, ontstaat uiteindelijk een groot effect. Elke stap in de goede richting telt! Samen die stappen zetten? Ga naar de gratis Mijn Leefstijlcoach app en neem eens een kijkje bij onze challenges, bijvoorbeeld onder ‘Meer ontspannen’, ‘Meer wandelen’ en ‘Meer groenten’. Begin met iets waar jij veel zin in hebt. Dan houd je het makkelijker vol en blijf je gemotiveerd om weer een volgende stap te zetten. Zo zie je maar, afvallen is echt niet alleen een kwestie van ‘minder’!

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app

Meer lezen?

Koolhydraatarm dieet

Je hoort steeds vaker over koolhydraatarm eten, maar wat houdt het precies in? We vertellen je er alles over en delen de lekkerste koolhydraatarme recepten met je.

Lees meer over een koolhydraatarm dieet

Eiwitrijk dieet

De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?

Lees meer over eiwitrijk dieet

Vegan dieet

Je hoort steeds vaker over veganistisch eten en/of een vegan dieet, maar wat houdt het nou precies in, waar moet je op letten en hoe start je met een vegan leefstijl?

Lees meer over vegan eten
Vegan producten