4 ontspantips voor het slapengaan

Nog even appen, een filmpje bekijken of snel een mail tikken. Overdag is dat prima. Doe je dat rond bedtijd, dan kan het langer duren voordat je in slaap valt. Zorg daarom dat je zo ontspannen mogelijk je bed inrolt. Hoe? Slaapexpert Merijn van de Laar legt het uit.

1. Zet 2 uur voordat je gaat slapen je schermen uit

Apparaten zoals je telefoon, tablet en laptop houden je geest vaak zo actief, dat je niet goed in slaap kan komen. Daarom helpt het voor veel mensen om ze op tijd weg te leggen. Niet alleen vanwege het licht, maar vooral voor de rust. Wat wel kan? Lezen op een e-reader of een heel rustige serie kijken. Dat laatste helpt vooral als je tegen bedtijd wat druk in je hoofd bent.

2. Zeg op tijd ‘nee’ tegen koffie en thee

Hoe lekker een kop koffie ook is: sommige mensen kunnen er niet van slapen. Cafeïne (in thee ook wel theïne genoemd) kan je wakker houden, zelfs als je uren geleden je laatste kop dronk. Wist je dat in chocola ook cafeïne zit? Niet iedereen is even gevoelig voor het slaapremmende effect van cafeïne. Probeer eens of je beter slaapt als je je laatste kop koffie, thee of stuk chocolade uiterlijk na de lunch neemt voordat je gaat slapen. Laat ook zwarte en groene (ijs)thee, cola, energiedrank en chocolade(melk) staan, want ook dáár zit cafeïne in. Kamillethee, slaapthee, andere kruidenthee en cafeïnevrije koffie zijn natuurlijk prima.

3. Even dimmen

Dim de lampen in de woonkamer 2 uur voor het slapengaan. Fel licht geeft je biologische klok namelijk het seintje dat het dag is, waardoor je te alert kan blijven om in slaap te vallen. Warm en zacht licht doet juist het tegenovergestelde en brengt je rustig in de slaapstand. Vul je tijd zo ontspannen mogelijk in. Dus: geen moeilijke gesprekken, intensief sporten of ingewikkelde klussen. Steek een gezellig kaarsje aan en relax!

4. Zorg voor een vast slaapritueel

Wat doe jij allemaal voordat je jouw bed instapt? Begin je met tandenpoetsen, het wassen van je gezicht of trek je eerst je pyjama aan? Probeer het voortaan in een vaste volgorde te doen. Als je dit patroon wat langer volhoudt, weet je lichaam straks al bij stap 1: het is bedtijd!

Meer ontspantips voor het slapengaan? Je ontdekt ze in de gratis Mijn Leefstijlcoach app in de challenge ‘Jouw relaxte avondritueel’. Slaap lekker alvast!

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app