Ontspannen: ontdek de 6 voordelen

Sta jij net even te vaak ‘aan’? Hoogste tijd om jezelf wat meer rustmomenten te gunnen. Zo kan yoga je helpen om op een fijne manier te ontspannen. En dat levert je ook nog eens 6 gezonde voordelen op. Yogadocent Teuni Verhagen zet ze op een rij.

1. Je bloeddruk daalt 

Bij chronische stress zijn je hartslag en bloeddruk steeds wat hoger dan eigenlijk nodig is voor wat je aan het doen bent. Gezonde bloedvaten zijn elastisch. Ze worden wat wijder als je ligt of zit (je bloeddruk daalt) en wat stijver naarmate je je meer inspant (je bloeddruk stijgt). Bij chronische stress zijn de bloedvaten de hele dag samengetrokken. Ze testen en trainen hun elasticiteit dan dus niet. Hoe langer dit duurt, hoe stijver de bloedvaten worden: de bloeddruk is dan blijvend te hoog. Daardoor vergroot je de kans op hart- en vaatziekten.

2. Je gewicht blijft makkelijker stabiel  

Stress heeft een dikmakend effect en dat komt door cortisol; het hormoon dat je lichaam aanmaakt bij stress. Heb je altijd stress, dan produceert je lichaam te veel cortisol. Cortisol zorgt voor een herverdeling van het vet in je lijf. Het haalt het vet weg bij je armen en benen en stuurt het naar de buik. Stress levert niet alleen een buikje op, maar zorgt ook voor snacktrek. Daardoor grijp je eerder naar chips, koekjes en andere (calorierijke) snacks.  

3. Je immuunsysteem wordt sterker 

Stress is niet goed voor je weerstand, zeker als het gaat om chronische stress. Bij stress nemen de stresshormonen toe en die hebben een negatief effect op je immuunsysteem. Rust nemen is daarom heel belangrijk voor het versterken van je immuunsysteem. Voldoende slapen helpt natuurlijk, maar ook bewust ontspannen met bijvoorbeeld wandelen, muziek luisteren, ademhalingsoefeningen of yoga.  

4. Je hersenen werken beter 

Heb je te lang te veel stress, dan kan je vaker dingen vergeten of sneller afgeleid zijn. Dit kan je voorkomen door je hersenen genoeg rustmomenten te geven en ze te laten ontspannen. Op die manier krijgen ze tijd om te herstellen.  

5. Je ademhaling wordt rustiger 

Ben je ontspannen, dan adem je rustig. Wie stress heeft, gaat vaak verkrampt ademhalen. Je schouders schieten omhoog, je kaken worden strak. Je zet je lichaam als het ware op slot en dat maakt het lastiger om goed te ademen. Je krijgt niet genoeg zuurstof binnen en gaat vaker ademen dan nodig is. Daarmee jaag je je hartslag op, waardoor je jezelf eigenlijk een extra portie stress bezorgt. Naast een opgejaagd gevoel, kan je van een te snelle ademhaling ook hartkloppingen krijgen of tintelingen in je vingers of voeten.

6. Je voelt je vrolijker  

Door te ontspannen dalen de ademhalingsfrequentie en de hartslag, neemt de spanning in de spieren af en komen ook de gedachten in het hoofd tot rust. Zorgen en spanning, angst en boosheid verdwijnen naar de achtergrond. En daarvoor in de plaats komen licht, lucht en ruimte. Dat zorgt ervoor dat je humeur opklaart.

 

Ontdekken wat yoga voor jou kan doen? Start via de gratis Mijn Leefstijlcoach app de challenge ‘Yoga voor ontspanning’ en kom helemaal tot rust.

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app