Hoe beeldschermen je slaap beïnvloeden  

Nog éven op je telefoon voor het slapengaan? Appen, dat ene filmpje bekijken, snel die mail aftikken. Overdag is dat prima. Maar doe je dat rond bedtijd, dan kan het langer duren voordat je in slaap valt. Uit onderzoek blijkt dat beeldschermen je slaap kunnen afremmen. Maar waarom eigenlijk? 

Onschuldig blauw 

Vaak lees je dat het blauwe licht dat uit telefoons, tablets en laptops komt de aanmaak van het ‘slaaphormoon’ melatonine zou afremmen. Daardoor zou je langer wakker blijven en minder snel in slaap vallen. Klinkt aannemelijk, maar toch ook weer niet. Zelfs op volle sterkte geeft een telefoon amper voldoende licht om het melatonineniveau te verstoren. Er is dan ook onvoldoende bewijs om blauw licht als schuldige aan te wijzen.

Ontspannen kijken 

Het lijkt erop dat niet zozeer het beeldscherm zelf de slaap remt, maar vooral wát je erop doet. Als je druk gaat liggen appen, je werkmail checkt, of naar een serie kijkt waar je niet mee kunt stoppen, is het nogal logisch dat je de slaap niet kunt vatten. Maar voor mensen met een vol hoofd kan eventjes naar een rustige serie kijken, juist helpen om beter te slapen. 

Op de plaats, rust 

Het allerbelangrijkste om goed te slapen, is dat je tegen bedtijd tot rust komt. Voor veel mensen zal het daarbij helpen om de telefoon, laptop of tablet op tijd weg te leggen. Niet zozeer vanwege het licht, maar voor de rust. 

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app