Dáárom zijn sterke spieren gezond

Het is heel gezond om je spieren te trainen; vooral als je daarbij vaker voor afwisseling gaat. Zo zet je steeds weer andere spieren aan het werk en maak je ze sterker. Waarom dat zo goed voor je is? Huisarts Tamara de Weijer zet de 8 redenen voor je op een rij.  

1. Afvallen of een blijvend gezond gewicht

Getrainde spieren verhogen je stofwisseling. Als je meer spieren hebt, verbrand je dus meer energie. Oók als je even niks doet. 

2. Sterker immuunsysteem

Beweging, ook krachttraining, is belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem.  

3. Sneller herstel bij ziekte

Ben je ziek? Probeer dan niet de hele dag in bed te liggen. Bedrust zorgt ervoor dat spieren achteruitgaan. Blijf daarom in beweging.

4. Gezondere spiermassa

Als je spieren niet traint, krimpen ze. Dat begint al vanaf je dertigste. Heel langzaam, met een slakkengang van 1% per jaar. Daar merk je niks van. Het gaat sneller als je ouder wordt. Als je 70 bent is het al 3% per jaar. En dat verlies kun je wél merken. Het wordt bijvoorbeeld lastiger om de trap op te lopen of iets zwaars te tillen.  

5. Gezondere bloeddruk

Bij het trainen van je spieren maakt je lichaam nieuwe bloedvaten aan, zodat je bloed beter kan stromen. Hierdoor daalt de bloeddruk

6. Bescherming tegen chronische ziektes

Hart- en vaatziektes, beroertes, dementie: het zijn allemaal chronische ziektes waarop je minder kans hebt als je je spieren traint. Ook je risico op diabetes type 2 neemt af. Sterke spieren spelen namelijk een belangrijke rol bij de manier waarop het lichaam suikers verwerkt: de bloedsuikerhuishouding. Als je slappe spieren hebt, kan de bloedsuikerspiegel minder goed werken. De kans op insulineresistentie en diabetes type 2 neemt dan toe. 

7. Betere slaap

Als je overdag meer beweegt, slaap je ’s nachts beter.

8. Lekkerder in je vel

Je humeur, energieniveau, zelfvertrouwen en concentratie: ze profiteren er allemaal van mee als jij je spieren traint. En, heel belangrijk, zelfs een korte work-out kan helpen om stress even van je af te schudden. Geef je spieren stress, dan raakt je hoofd het kwijt!  

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app