Even stilstaan bij… minder zitten

Hoeveel uur per dag zit jij? Want dat ‘vaak zitten’ bekendstaat als ‘het nieuwe roken’ is niet voor niets. Het heeft namelijk allerlei gevolgen voor je lichaam. Beweegcoach Han de Hair legt uit waarom. En vooral: hoe je zorgt voor een goede balans.

Laag pitje, hoger risico

In Nederland zitten we gemiddeld 9 à 10 uur per dag en dat maakt ons zitkampioen van Europa. Een titel die weinig goeds doet voor je gezondheid. Als je zit, staat alles op een laag pitje: je bloed stroomt minder snel, je hartslag daalt, je spieren zijn ontspannen. Je stofwisseling gaat omlaag en je wordt minder gevoelig voor het hormoon insuline. Het gevolg: meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Minder zitten en meer bewegen is dus superbelangrijk. Vandaar ook dat de Gezondheidsraad het in de Beweegrichtlijnen adviseert.

Kom van die stoel af

Sporten is goed voor je; dat is zo en blijft zo. Maar door af en toe intensief te trainen, los je de ongezonde gevolgen van al dat zitten nog niet op. Wat helpt dan wel? Hier is veel onderzoek naar gedaan en de oplossing is simpel: kom vaker van je billen! Bel of lees staand, neem de trap of haal je boodschappen te voet. Met elke stap die je zet, gaat je bloed meer stromen en houd je je lijf lekker actief.

Aan de slag

Thuis of op kantoor: je kan jezelf overal aanwennen om vaker in beweging te komen. De eerste stap is stilstaan bij jouw zitgedrag: hoe vaak plof jij neer in een stoel of op de bank? Daarna kan je afspraken met jezelf maken. Bijvoorbeeld dat je voortaan gaat wandelen in de lunchpauze, of dat je elk halfuur even kort opstaat en rondloopt. Je kan hiervoor de timer zetten op je mobiel. In het begin is het even wennen, maar al snel merk je dat het veel goeds doet. Niet alleen voor je gezondheid, ook voor je concentratie.

Kijk voor een extra steuntje in de rug eens in de gratis Mijn Leefstijlcoach app bij de wandelchallenges ‘Metervreter’ of ‘Microwandelingen: 5 minuten’. Die helpen jou om van minder zitten en méér bewegen een nieuwe gewoonte te maken.

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app