8 tips om gezond te vergaderen

Je hebt een meeting en probeert je focus vast te houden, maar al snel verslapt je aandacht. Koffie? Je hebt er al 4 op. Herkenbaar? Veel vergaderingen gaan op deze manier. Dat kan anders, vindt ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en komt daarom met de handleiding ‘Gezond vergaderen’. Maak je vergadering leuker, gezonder én productiever met deze 8 tips van diëtist Steffi Haazen.

1. Lunch met brainfood

Je hersens scherp houden doe je met ‘brainfood’. Denk hierbij aan vette vis, spinazie, noten en zaden, avocado en peulvruchten. De voedingsstoffen die hierin zitten, kunnen goed zijn voor je concentratievermogen en geheugen. Deze superingrediënten gebruiken we dan ook graag in onze ontbijt- en lunchrecepten.

2. Drink veel water

Om scherp en alert te blijven, drinken we tijdens vergaderingen vaak te veel koffie. Een lekkere cappuccino kan je alertheid verhogen, maar als je te veel koffiedrinkt kan dat er ook voor zorgen dat je stresshormoon (cortisol) zo hoog wordt, dat je je opgejaagd voelt. Houd het daarom bij 2 tot 3 kopjes per dag. Stap daarna over op water. Maak je glas extra lekker met wat fruit, plakjes gember of een paar takjes munt.

3. Snack gezonder

Vaak staat er tijdens meetings een schaal met koekjes, chocolade of pepermunt op tafel. Vervang deze eens door snacktomaatjes. Ook paprika of komkommer zijn ideale vergadergroenten. Zet er eventueel een schaaltje zelfgemaakte hummus naast om in te dippen. Fruit en ongezouten noten kunnen natuurlijk ook. Kijk voor meer inspiratie in de gratis Mijn Leefstijlcoach app bij de challenge ‘Snacken met groenten’.

4. Zorg voor frisse lucht

Zet lekker een raam open tijdens je vergadering! Zo zorg je voor genoeg verse lucht. En dat is belangrijk, omdat een gebrek aan ventilatie kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en irritatie van de slijmvliezen van de ogen, neus en keel. Bovendien maakt te weinig frisse lucht je suf en dat is niet goed voor je creativiteit.

5. Maak de ruimte niet te warm en niet te koud

Een hete vergaderzaal waar je al na een kwartier je oogleden zwaar voelt worden. Of het andere uiterste: je zit noodgedwongen met een wollen vest aan tafel, omdat de airco zo fris is. Herkenbaar? Om ervoor te zorgen dat je actief kunt deelnemen aan een vergadering is 20°C de optimale temperatuur om je goed te kunnen concentreren.

6. Ga af en toe even staan

Gelukkig is het bij veel bedrijven al een bekend fenomeen: even opstaan tijdens het vergaderen. Het liefst elke 20 tot 30 minuten. Het is niet alleen goed om even je benen te strekken, maar ook fijn voor je rug. Af en toe even staan, zorgt ervoor dat je je spieren en gewrichten wakker houdt. Kan je ook gelijk je balans trainen. Sommige bedrijven vergaderen zelfs staand. Ook dat zou je eens kunnen voorstellen.

7. Beweeg!

Bewegen tijdens een vergadering is niet alleen goed voor je lijf, maar ook je concentratie, creativiteit en productiviteit varen erbij. Uit onderzoek blijkt dat het effect al na 5 minuten optreedt. Overleg met je baas en je collega’s om af en toe een beweegpauze in te lassen. Sta op en wissel van plaats of wandel op je plek. Helemaal goed om een stretch pauze in te lassen. Dit bevordert de bloedsomloop en houdt je spieren soepel. Vergadering van 4 uur? Ga dan ieder uur 3 tot 5 minuten bewegen. Als dat niet uitkomt, kan je er ook voor kiezen om na 2 uur een pauze in te lassen van 5 tot 10 minuten om de benen te strekken. Duurt je vergadering langer dan 4 uur, doe dan halverwege een halfuur beweegpauze.

8. Vergader wandelend

Je kunt natuurlijk ook een wandelvergadering, een zogenaamde ‘weeting’ (walking meeting), voorstellen. ‘Een goede doorbloeding zorgt voor meer bloed in de hersenen en betere ideeën’, aldus hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Bewegen verhoogt de productiviteit tot wel 60%, omdat beslissingen sneller genomen worden als je wandelt. Dit werkt het beste met een kleine groep, ideaal is 2 tot 5 mensen. Stel voordat je begint met lopen meteen een doel vast. Met welk resultaat ben je tevreden aan het einde van het overleg? Check vervolgens halverwege of er wel besproken wordt wat er is vastgesteld. En vat aan het einde van de wandeling de vergadering samen en schrijf de vervolgacties op in je telefoon.

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Heb je nog vragen?

Bel dan met de gratis drogisterijlijn van Albert Heijn Leefstijl: 0800-4040017. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Heb je een vraag over een geneesmiddel? Wacht nog even met het kopen of gebruiken ervan totdat je vragen beantwoord zijn.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app