Zó gezond is mindful wandelen

Waar je ook loopt, doe het met aandacht. Dat voelt prettig, is gezond en helpt je ook nog eens om je aan andere gezonde voornemens te houden. Waarom dat zo is én hoe je mindful wandelt, lees je hier.

We zijn druk met onze gedachtes

De meeste mensen hebben de hele dag door allerlei gevoelens en gedachten. We ergeren ons in het verkeer, we denken aan het verleden, we maken to-do-lijsten en we zijn snel afgeleid door alles om ons heen, zoals geluiden en sociale media. Je gedachten springen als een aap van tak naar tak; we hebben een ‘monkey mind’. Hierdoor zijn we heel vaak niet in het hier en nu.

Wat is mindfulness

Bij mindfulness leer je om wél in het hier en nu te zijn. Je leert om je ‘aandachtsspier’ steeds sterker te maken, zodat je minder wordt afgeleid. Daarnaast leer je om geen oordeel te hebben over wat je voelt en denkt. En dat is heel belangrijk, want met ons oordeel – ‘Wat ben ik toch een sukkel’ – zitten we onszelf vaak in de weg. Door mindfulness ontstaat ruimte om rustig te kijken wat je kunt leren van je ervaring. Waar ging het mis, en waarom? Wat zou je een volgende keer anders kunnen doen? En ook: waar krijg je energie van, wat geeft rust, wat maakt je blij?

Waarom is mindfulness gezond?

Mindfulness zorgt niet alleen voor rust in je hoofd, maar helpt ook om gezonder te leven. Veel ongezond gedrag ontstaat namelijk zonder dat je het door hebt. Te laat naar bed gaan, ‘zomaar’ koekjes eten als je humeurig bent. Mindfulness helpt je om bewust te zijn van je gedrag en te onderzoeken waar het vandaan komt. Deze kennis helpt je om gezondere keuzes te maken. Door mindfulness leer je bovendien om beter te luisteren naar je lichaam, zodat je minder snel over je grenzen heengaat. Het gevolg? Minder stress! Verder helpt het je om minder last van gezondheidsklachten te hebben. Je traint jezelf namelijk om je klachten ‘slechts’ op te merken in plaats van je ertegen te verzetten. Door dat verzet raak je gespannen en nemen je klachten vaak alleen maar toe.

Hoe oefen je mindfulness?

Je bent niet van de ene op de andere dag mindful. Er is training voor nodig. Je oefent het door meditatie of concentratieoefeningen. Je kunt er op verschillende momenten mee aan de slag gaan, zoals tijdens het wandelen. Richt je aandacht dan bijvoorbeeld eerst een paar minuten op je ademhaling, en voel hoe deze door je lichaam beweegt. Adem in, adem uit, en volg je adem omlaag en weer omhoog. Dwalen je gedachten af? Dat hoort erbij. Breng ze weer rustig terug en richt je aandacht steeds opnieuw op je ademhaling. Bekijk daarna wat je hoort, ziet en ruikt. Luister eerst naar de vogels, de wind die door de bomen ruist. Richt je vervolgens op wat je ziet: de kleuren, de vormen. Vraag je tot slot af welke geuren je ruikt. Vaak levert een paar minuten mindful wandelen al ontspanning op. Geniet ervan!

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app