Slapen: hoeveel uur heb je nodig?

Goed slapen is belangrijker dan lang slapen. Staar je daarom niet blind op het aantal uren dat je slaapt. Voor een goede nachtrust is namelijk méér nodig. Slaapexpert Merijn van de Laar legt uit hoe dat zit.

Lang slapen, toch moe   

Uit onderzoek van onder meer het Herseninstituut (2020) blijkt dat Nederlanders over het algemeen genoeg slapen: ze halen de aanbevolen hoeveelheid van 7 tot 9 uur per nacht. Toch worden veel mensen niet uitgerust wakker. De reden: het zijn vaak slechte slapers. Hun slaapkwaliteit is niet optimaal, zodat ze niet genoeg uitrusten én niet genoeg kunnen profiteren van de goede effecten van slaap. En dat zijn er nogal wat. Tijdens je slaap maakt je lichaam zich namelijk op allerlei manieren klaar voor een zo gezond mogelijke volgende dag.

Slaap als superhersteller 

Tijdens je slaap komen er allerlei hormonen vrij, zoals groeihormoon en cortisol. Ook krijgt je lichaam de kans om afvalstoffen kwijt te raken die in de loop van de dag zijn opgestapeld. Je hersenen worden ‘schoongespoeld’, je huid wordt doorbloed en je immuunsysteem wordt geactiveerd. Goed slapen helpt bovendien om je bloeddruk, gewicht en stofwisseling gezond te houden en zo de kans op onder meer obesitas en hartziekten te verkleinen. Hoe beter je slaapt, hoe beter je lichaam zich kan herstellen en de volgende dag weer in topvorm is.

Kwaliteit op 1 

Wat is nou belangrijker, de hoeveelheid slaap of slaapduur? Het antwoord is: allebei. Wat je nodig hebt, is een goede slaap die lang genoeg duurt. Maar: je kunt beter kort en goed slapen, dan lang en te licht. Alhoewel té kort ook weer geen zoden aan de dijk zet. Wil je beter leren slapen? Werk dan eerst aan de kwaliteit van je slaap. Als je lichaam heeft geleerd om beter te slapen, komt het met die slaapduur ook wel goed. En dan heb je dus het koningsduo te pakken: dan slaap je goed én lang genoeg.

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app