Griep

Griep: wat is het en wat kan je er zelf aan doen?

Elk jaar is het weer raak: de griep grijpt om zich heen. Vooral tussen december en april heerst het. Maar ook de rest van het jaar kan het virus je ziek maken. Wat is griep eigenlijk? En wat kan je zelf doen om er minder last van te hebben? Huisarts Tamara de Weijer legt het uit.

Wat is griep? 

Griep is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het griepvirus.

Welke klachten horen bij griep? 

 

  • Koorts, je temperatuur is (ruim) boven de 38 graden

  • Koude rillingen

  • Je voelt je zo ziek, dat je niet meer kan doen wat je gewend bent te doen

  • Spierpijn, vaak door je hele lichaam

  • Hoofdpijn

  • Hoesten en/of keelpijn

  • Moeite om adem te halen


Als je griep hebt kan je binnen een paar uur last krijgen, maar je hoeft niet al deze klachten te hebben. De ene persoon merkt er weinig van, terwijl een ander zich heel erg ziek voelt.

Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid? 

Griep en verkoudheid lijken veel op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Het belangrijkste is dat je van griep erger en langer ziek kan zijn, dan van verkoudheid. Griepklachten voel je door je hele lichaam; verkoudheid vooral in je hoofd, neus en keel.

Hoelang duurt griep?  

Na 3 tot 5 dagen zijn de koorts en pijn meestal over. Maar het kan wel 3 weken duren voordat je weer helemaal fit bent. Als je besmet bent met het griepvirus, kan het 3 tot 5 dagen duren voordat je klachten krijgt. Een dag voordat je je ziek voelt, kan je de griep al doorgeven aan andere mensen.

Is griep besmettelijk? 

Ja, griep is besmettelijk. We verspreiden het griepvirus via hele kleine druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door te praten, hoesten en niezen bijvoorbeeld. Of doordat we met onze handen waaraan zo’n druppeltje zit, iets of iemand anders aanraken. In de winter zijn meer mensen binnen en is er meer kans dat we elkaar besmetten. Daarom komt de griep dan vaker voor.

Kan de griep negatieve gevolgen hebben?  

Voor sommige mensen wel. Bijvoorbeeld als je ouder bent of als je al een andere ziekte hebt, zoals een hart- of vaatziekte, diabetes, een longziekte of kanker. Voor deze kwetsbare groepen kan de griep negatieve gevolgen hebben. Om hen te beschermen tegen de griep is het mogelijk om ieder jaar een griepprik te krijgen.

Wanneer moet je naar de huisarts bij griep? 

Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:

  • Je voelt jezelf steeds zieker;

  • Je bent benauwd;

  • Je hebt pijn op de borst;

  • Je voelt jezelf suf of verward;

  • Je valt flauw;

  • Je kan niet of maar heel moeilijk plassen;

  • Je hebt een ernstige ziekte, zoals diabetes of een ziekte aan je hart, longen, nieren of lever;

  • Je hebt weinig weerstand, bijvoorbeeld door medicijngebruik of behandeling tegen kanker;

  • De koorts is na 5 dagen niet weg;

  • Je maakt je zorgen over je gezondheid.

Dit kan je zelf doen bij griep: 8 tips van expert Tamara de Weijer 

 

  1. Drink genoeg. Zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Kies voor water, thee, of eventueel koffie. Door de koorts zweet je meer en zo verlies je veel vocht. Genoeg drinken is belangrijk om je vocht weer aan te vullen. Door veel te drinken, plas je bovendien die afvalstoffen van het griepvirus makkelijker uit.

  1. Eet als je trek hebt. Ben je zo ziek dat je geen zin hebt om te eten? Het is prima om even minder te eten dan je gewend bent. Maar als je iets eet, kies dan voor een gezonde, lichte maaltijd zoals (groente)soep.

  1. Doe het rustig aan. Luister goed naar je lichaam en doe niet meer dan goed voelt. Als je net doet alsof je niet ziek bent en te veel van jezelf vraagt, kan je langer last hebben van griep.

  1. Blijf niet langer in bed dan nodig. Een stukje wandelen of wat rondlopen in huis is gezonder voor je dan liggen.

  1. Heb je koorts? Beweeg dan rustig. Ga niet sporten of trainen als je koorts hebt.

  1. Verminder koorts en (spier)pijn. Als je iets wilt slikken tegen pijn en koorts, is paracetamol* een goede keuze. Zorg wel dat je paracetamol* goed over de dag verdeelt. Begin bijvoorbeeld met een tablet van 500 mg en neem daarna elke 4 uur een halfje (dus 250 mg). De koorts zal dan niet helemaal weg zijn, maar is minder hoog.

  1. Bescherm jezelf. Je hebt minder kans om griep te krijgen, of daar erg ziek van te worden, als je een goede weerstand hebt. Hoe je die verbetert? Door gezonder te leven!

  1. Van beter eten en slapen, tot meer bewegen, vaker ontspannen en stoppen met roken. In de gratis Mijn Leefstijlcoach app vind je meer dan 75 challenges die je daarbij helpen. Zo kan je al in kleine, makkelijke stappen gezonder leven. Welke challenge het best bij jou past? In de app krijg je advies. Denk bijvoorbeeld aan: meer groente bij het avondeten, microwandelingen: 5 minuten, yoga voor ontspanning, jouw relaxte avondritueel

  1. Bescherm anderen. Zorg dat je andere mensen in je omgeving niet besmet. Blijf bijvoorbeeld thuis als je ziek bent, snuit je neus in een papieren zakdoek en gooi die meteen weg, was vaak je handen, nies in je ellenboog en houd afstand.

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop challenges en inspiratie.

Heb je nog vragen?

Bel dan met de gratis drogisterijlijn van Albert Heijn Leefstijlcoach: 0800-4040017. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Heb je een vraag over een geneesmiddel? Wacht nog even met het kopen of gebruiken ervan totdat je vragen beantwoord zijn.

*dit is een geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

KOAG/KAG 3191-1123- 1780