volkoren pasta

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een energiebron voor ons lichaam, net zoals vetten en eiwitten dat zijn. Minimaal 40% van je energie haal je uit koolhydraten wanneer je gezond wilt eten. Koolhydraten zitten in veel verschillende producten zo zijn suikers, zetmeel en vezels verschillende vormen van koolhydraten die je terug kunt vinden in voeding.

Daarnaast kun je koolhydraten nog onderverdelen in verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten kan het lichaam opnemen en gebruiken als energiebron. Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Deze kan het lichaam niet opnemen. Ze vormen dus geen energiebron, maar ze zijn wel erg belangrijk voor de functie van de darmen.

Een gezonde bron van koolhydraten zijn volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkoren pasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit.

Koolhydraten-overzicht

Welke koolhydraten moet ik kiezen?

Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, bulgur en zilvervliesrijst. Daarnaast zitten er in deze voedingsmiddelen B-vitamines en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten. Je kan beter zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en vruchtensap nemen. Kies niet te vaak voor producten met toegevoegd suiker zoals koek en snoep.

Gezond ontbijt

Trakteer jezelf op een goed ontbijt

Waar zo'n goed ontbijt dan uit bestaat? Vezelrijke koolhydraten (volkorengranen, fruit, groente), eiwit (magere yoghurt, kaas, ei) en goede vetten (avocado, noten, zaden). Een goed ontbijt levert je 15 tot 20 % van de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Dit is 300 - 400 kcal.

Een goed ontbijt bestaat uit:

  • Volkorenbrood

  • Volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout, zoals havermout en muesli (havervlokken, met gedroogd fruit en eventueel noten)

  • Magere of halfvolle zuivel zoals een glas melk of yoghurt

  • Fruit op brood, door je yoghurt met muesli of gewoon los

Meer lezen?

eiwitrijke repen

8x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Handig om ze daarom niet alleen in je hoofdmaaltijden te verwerken. Wij geven je alle inspiratie voor eiwitrijke tussendoortjes!

Naar eiwitrijke tussendoortjes

Gezond eten

Gezond eten, dat willen we allemaal! Wij helpen je graag een handje met gezonde en lekkere recepten.

Weerstand. Hoe werkt dat eigenlijk?

Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen virussen en ziekmakende bacteriën. Zo word je minder snel ziek en mocht je onverhoopt toch ziek worden, dan herstel je sneller.

Lees meer over gezondheid en weerstand