Paprika recepten
Paprika recepten

Paprika recepten

Paprika is een heerlijk zoete groente! In tegenstelling tot zijn broertje de chilipeper is hij mild van smaak en groot van stuk. Er zijn verschillende soorten paprika’s, waarvan in Nederland de gele, groene en rode de bekendste zijn.

Paprika recepten

Gevulde paprika maken
Gevulde paprika maken

Gevulde paprika maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 rode paprika's
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 el milde olijfolie
  • 300 g rundergehakt
  • 300 g witte rijst 1 minuut
  • 198 g mais in blik
  • 1 el pikante paprikapoeder
  • 1 el olijfolie extra vierge
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  2. Snijd de paprika's in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten. Leg de helften met de open kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit 2/3 van de olie in een koekenpan en fruit de ui 3 min. Voeg de knoflook toe en fruit 1 min. mee. Voeg de gehakt toe en bak in ca. 3 min. gaar en rul. Voeg de rijst en de uitgelekte mais toe en breng op smaak met het paprikapoeder en peper en zout.
  4. Vul de paprika's met het mengsel en besprenkel met de rest van de olie. Bak in ca. 20 min. zacht en gaar.

Wat is het verschil tussen rode, gele en groene paprika?

Het verschil tussen rode, gele en groene paprika’s is behalve de kleur ook de rijping, de smaak en de vitamines. In het begin zijn alle paprika’s groen. De groene paprika wordt als eerst geoogst, is het meest onrijp en is daardoor wat bitterder en scherper van smaak. Rode en gele paprika’s zijn later geoogst. Rode paprika is zacht en zoet, en bevat twee keer zo veel vitamine C als groene paprika. Gele paprika is zacht, zoet, iets frisser en vooral lekker sappig.

Hoe kun je het beste paprika snijden?

Er zijn veel methodes om een paprika te snijden. Snijd bijvoorbeeld eerst het kontje en de bovenkant (het kapje) van de paprika. Leg de paprika op het werkblad met de opengesneden onderkant naar je toe. Snijd een zijkant open en verwijder de zaadlijsten door de paprika te draaien terwijl je blijft snijden. Snijd het vruchtvlees vervolgens in stukjes of reepjes. Om niets te verspillen, snijd je ook het vruchtvlees rondom het kontje en kapje in stukjes.

Paprika roosteren en grillen: hoe doe je dat?

Een paprika roosteren doe je in de oven of in een grillpan. Door het grillen krijgt de paprika die typische, zoete grillsmaak. Zorg ervoor dat de grillpan goed heet is. Bestrijk de paprika met een beetje olie en gril ’m totdat-ie zacht is en een geblakerd patroon heeft. Als je een paprika wilt ontvellen, rooster je ’m eerst in de oven zonder toegevoegde olie. Zodra het vel zwartgeblakerd is, laat je de paprika afkoelen in een gesloten plastic zak of een bakje afgedekt met vershoudfolie. Na het afkoelen kun je de paprika gemakkelijk ontvellen.