Mediterraan dieet
Mediterraan dieet: wat is het en hoe begin je?
Wat is het mediterraan dieet?

Waarom is het mediterraan dieet gezond?
Wat valt er binnen het mediterraan dieet en wat niet?
Voor een gezonde basis:
-
Groente in alle kleuren (aubergine, courgette, gele paprika, tomaat): rijk aan vezels en beschermende voedingsstoffen.
-
Vers (citrus)fruit: goede bron van vitamine C, vezels en beschermende stoffen.
-
Peulvruchten: goede bron van vezels en B-vitamines.
-
Knollen: aardappelen en zoete aardappelen (bataat), bij voorkeur in de schil.
-
Noten en zaden, olijfolie, avocado en vette vis: rijk aan onverzadigde vetten.
-
Allerlei soorten vis en schaaldieren: goede bron van mineralen uit de zee waaronder jodium.
-
Knoflook en verse kruiden (oregano, tijm): rijk aan beschermende stoffen.
-
Volkoren graanproducten zoals volkorenpasta, zilvervliesrijst en haver(mout). Ze leveren energie, vitamines en mineralen.
-
Water drinken: belangrijk voor het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam. Wissel water af met koffie en thee (zonder suiker).
Goed voor je in kleine beetjes:
-
Kaas, bij voorkeur verse kaas zoals mozzarella en ricotta. Rijk aan eiwitten en het mineraal calcium.
-
Zuivelproducten zoals (karne)melk en Griekse yoghurt. Bron van eiwitten en het mineraal calcium.
-
Heel af en toe: rood vlees zoals biefstuk. Rijk aan eiwitten, B-vitamines en de mineralen ijzer en zink.

Wat je beter niet kan eten:
-
Geraffineerde graanproducten zoals witbrood en witte rijst.
-
Toegevoegde suikers zoals in koek, snoep, ijs en frisdranken.
-
Bewerkt vlees, denk aan hotdogs, knakworsten en saucijzenbroodjes.
-
Transvetten, ook bekend als (gedeeltelijk) gehydrogeneerde plantaardige oliën en vetten. Transvetten staan niet als zodanig op het etiket. Wat er wel staat, is: ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’.
Mediterraan weekmenu
Met het mediterraan dieet starten?* Wij hebben 7 lekkere mediterrane dieet recepten voor je. Daarmee stel je eenvoudig een mediterraan weekmenu samen. Kijk maar:
Maandag: Couscous met groenten
Dinsdag: Volkoren spaghetti met courgette, kikkererwten en muntolie
Woensdag: Shakshuka met gegrilde aubergine, zoete aardappel en bosui
Donderdag: Griekse pasta kritharaki met tomaten en gemarineerde feta
Vrijdag: Visstoof met tomaat, peterseliewortel en rode wijn
Zaterdag: Griekse moussaka met gehakt en kaneel
Zondag: Traybake met zalm, courgette, paprika en peen met bonendip
Recepten
3 tips van Tamara de Weijer, huisarts van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn:
- Leef mediterraan. Niet alleen het traditionele mediterrane eten is gezond. De héle mediterrane leefstijl is goed voor je. Daarnaast is voldoende bewegen belangrijk. Neem ook regelmatig de tijd om te ontspannen en heb aandacht voor je slaap. In de Mijn Leefstijlcoach app vind je tientallen challenges die je hierbij helpen.
- Eet rustig. Wist je dat ze in de meeste mediterrane landen uitgebreid de tijd nemen om te eten? Een lunch kan wel 1,5 tot 2 uur duren! Gezellig en gezond, want rustig je maaltijd eten zorgt ervoor dat je beter kauwt. Daardoor verteert je voeding beter en heb je langer een verzadigd gevoel. En dit zorgt er weer voor dat je minder zin hebt om (ongezond) te snacken tussen de maaltijden door.
-
Geniet! Alle landen rondom de Middellandse Zee hebben zo weer hun eigen traditionele smaken en gerechten. Kun je wel wat mediterrane eetinspiratie gebruiken? Tips en recepten uit een deel van de Méditerranée vind je in de challenges ‘Gezond Arabisch avondeten’ en ‘De vegetarische Arabische keuken’ in de Mijn Leefstijlcoach app.
Meer lezen?

Eiwitrijk dieet
De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?

Keto dieet
Het keto dieet bevat veel vet, weinig eiwitten en zeer weinig koolhydraten. Wat is het precies, welke richtlijnen zijn er en welke recepten en producten passen bij een ketogeen dieet?

Paleo-dieet
Het oerdieet, zo wordt dit dieet ook wel genoemd: een manier van eten zoals de mensen uit de oertijd dat deden. Hoe doe je dit, en welke producten en recepten passen hier bij?