Mediterrane recepten
Mediterrane recepten

Mediterrane recepten

Mediterrane recepten koken? Duik met ons de Middellandse zee in en ontdek de veelzijdigheid van de mediterrane keuken. Met verse groenten, olijfolie en verschillende pastasoorten zet je snel een zonovergoten maaltijd op tafel.

Paella Valenciana

Paella Valenciana

Ingrediënten

4 personen

50 mg

saffraan

1 el

kokend water

395 g

kipdijfilet

4 el

extra vierge olijfolie

400 g

verse snijbonen

3

tomaten

4 tenen

knoflook

200 g

witte bonen in pot

1

middelgrote ui

1 el

gerookt paprikapoeder

300 g

paellarijst

1½ tl

zout

850 ml

koud water

185 g

verse roerbakgarnalen naturel

1

citroen

Dit heb je nodig

  • blokrasp

  • paellapan (Ø 35 cm)

  1. Doe de saffraan in een kleine, hitte­bestendige kom en giet er het kokende water bij. Snijd de kipdijfilet in stukken van ca. 3 cm.
  2. Verhit de olie in de paellapan op middelhoog vuur. Bak de kip in 15 min. goudbruin. Keer regelmatig.
  3. Snijd ondertussen het harde stukje van de snijbonen, maar laat het sierlijke puntje zitten, en snijd ze in stukken van ca. 4 cm. Zet een blokrasp in een kom en rasp op de grove kant de tomaten. Snijd de tenen knoflook fijn. Giet de witte bonen af, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken. Snipper de ui fijn.
  4. Leg de kip in een cirkel aan de rand van de paellapan. Bak de ui in het midden van de pan ca. 8 min. Voeg na 2 min. de knoflook en de snijbonen toe en bak mee.
  5. Voeg de tomaten, paprikapoeder en saffraan met aanhangend water toe en roer alles door elkaar, ook de kip.
  6. Voeg de witte bonen en de rijst toe, breng op smaak met peper en het zout en bak al roerend 2 min. mee. Verdeel alles in een gelijke laag over de bodem van de pan en schenk er voorzichtig het koude water bij. Laat de paella zonder te roeren 10 min. koken op middelhoog vuur. Het water verdampt en de bovenkant ziet er droog uit. De onderkant van de paella bakt een beetje krokant aan.
  7. Als de paellapan iets te groot is voor je gaspit, roer dan alles door elkaar en spreid weer uit over de bodem van de pan. Leg de garnalen in de rijst en draai het vuur laag. Laat de garnalen 10 min. meegaren. Keer halverwege. Draai de laatste minuut het vuur hoog zodat de bodem krokant wordt.
  8. Boen de citroen schoon, snijd in parten en verdeel over de paella. Leg een theedoek over de pan en laat de paella nog 5 min. rusten voor het serveren.
Wat houdt de Mediterrane keuken in?

Wat houdt de Mediterrane keuken in?

De mediterrane keuken bestaat uit de veelzijdige keukens van het hele Middellandse Zeegebied, van Spanje, het zuiden van Frankrijk, Italië en Griekenland tot Turkije. Ook de landen in Noord-Afrika, zoals Marokko, en verschillende Midden-Oosterse keukens kunnen hieronder geschaard worden. Een behoorlijk groot gebied dus! Verse groenten, olijf(olie), vis, zeevruchten, peulvruchten en mager vlees vormen vaak de hoofdingrediënten van deze keukens. Daarnaast worden veel verse kruiden als basilicum, rozemarijn, oregano, laurier en tijm gebruikt. Ook saffraan is een bekende smaakmaker. Populaire gerechten zijn bijvoorbeeld:

  • Paella en tapas uit Spanje
  • Moussaka en spanakopita uit Griekenland
  • Piri-piri en pasteis de nata uit Portugal