vanaf maandag
Moussaka
Dans de sirtaki! Gooi met borden! Wat eten we vandaag? Moussaka! Dit Griekse hoofdgerecht op basis van aubergine, aardappel, gehakt en bechamelsaus is een echte familieschotel. Heerlijk om te delen en gemakkelijk een dag van tevoren te maken.
Moussaka
- Schil en snijd de aardappelen in plakken van ca. een ½ cm. Snijd het kroontje en de onderkant van de aubergines af en snijd de aubergine in de lengte in plakken van ca. 1 cm. Bestrooi de aubergineplakken aan beide kanten met het zout en laat 10 min. staan. Dep met keukenpapier het vrijgekomen vocht af.
- Verhit ondertussen 5 el (per 4 personen) olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van de aardappelschijfjes 6 min. Keer de schijfjes halverwege. Neem uit de pan en laat ze uitlekken op een bord bekleed met keuken papier. Herhaal met de rest van de aardappelschijfjes.
- Bak ¼ van de aubergineplakken op hoog vuur in 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Herhaal dit in 3 delen met de rest van de aubergine-plakken. Hou de gebakken aardappelen en aubergine apart tot gebruik.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit 2 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui in 3 min. glazig. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak mee. Doe het gehakt erbij en bak alles nog 5 min. Schep regelmatig om.
- Voeg de kaneel, kruidnagel, gedroogde tijm, peper en eventueel zout toe. Schep goed om.
- Doe de tomatenpuree bij het gehakt-mengsel en bak dit 2 min. al roerend mee. Voeg vervolgens de gepelde tomaten, runderfond en laurierblaadjes toe. Roer goed door en laat het gehaktmengsel op laag vuur in ca. 30 min. zonder deksel inkoken.
- Verwarm de oven voor op 190 ºC. Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem en nootmuskaat toe. Laat al roerend op laag vuur 3 min. garen (roux). Voeg al roerend met een garde de melk in delen toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur in 5 min. zachtjes koken tot je een dikke gebonden saus hebt (bechamel). Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel achtereenvolgens de aardappel-schijfjes, aubergineplakken, gehaktsaus en bechamelsaus over de ovenschaal. Bak de moussaka in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Wat is Griekse moussaka?
Moussaka is een heerlijk stevige ovenschotel van laagjes aubergine (en soms courgette), aardappel, gehakt-tomatensaus, romige bechamel en een flinke laag kaas. Het recept werd in de twintigste eeuw voor het eerst opgeschreven door de Griekse chef Nikólaos Tselementes. Hij verwerkte de van oorsprong Franse bechamelsaus vermoedelijk in het gerecht nadat hij een klassiek Franse koksopleiding had gevolgd.
Is moussaka gezond?
Moussaka is geen gezond gerecht, omdat het gehakt, de geraspte oude kaas en de boter die je gebruikt voor de bechamelsaus te veel verzadigd vet bevatten. Om een gezondere variant te maken, zou je het gehakt kunnen vervangen door rundertartaar. De geraspte oude kaas maakt plaats voor een milde, jonge variant van maximaal 35+, en de bechamelsaus kun je eventueel achterwege laten.
Moussaka bewaren, invriezen en opwarmen
Moussaka kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel de moussaka eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer. Warm het later in een pannetje of in de oven weer op, eventueel met wat extra kaas erover (= extra lekker!).
Direct aan de slag
Ook lekker uit de oven
Meer Grieks
Anderen bekeken ook
Meer inspiratie