Mous­sa­ka met zoe­te aard­ap­pel

Moussaka met een twist: eigenaardig lekker!

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 970 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 15 min. wachten
    • 1 u. 5 min. oventijd
(0) waardeer
grieks hoofdgerecht Moussaka met een twist: eigenaardig lekker! 4 personen

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakkwastje
  • bakpapier
  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en kook 15 min. Laat wat afkoelen en snijd in plakken van een ½ cm dik. Snipper ondertussen de ui fijn. Hak de knoflook fijn.
  2. Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en fruit de ui en knoflook 5 min. op laag vuur. Zet het vuur middelhoog, voeg het gehakt met de kaneel en oregano toe en bak in 5 min. rul. Zet het vuur laag en voeg de tomatenpuree, wijn en het water toe. Laat op laag vuur 30 min. zonder deksel pruttelen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm dik. Bestrijk de plakken met behulp van het bakkwastje aan beide kanten met de rest van de olie. Bestrooi met peper en eventueel zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in ca. 20 min. gaar worden in de oven. Keer halverwege om.
  4. Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat 5 min. garen op laag vuur (roux). Voeg al roerend met een garde de melk toe, breng al roerend aan de kook en laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Rasp de kaas en voeg toe aan de bechamelsaus. Breng op smaak met peper, eventueel zout en de geraspte nootmuskaat. Haal van het vuur. Klop de eieren los en roer door de saus.
  5. Verdeel achtereenvolgens ⅓ van de aubergineplakken, ⅓ van de zoete aardappel en de helft van het vlees over de ovenschaal. Herhaal. Eindig met de rest van de aubergine en de rest van de aardappel. Verdeel de saus erover en bak ca. 45 min. in de oven. Laat voor serveren 15 min. afkoelen.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 970 kcal
  • eiwit 45 g
  • koolhydraten 53 g
  • vet 61 g
    waarvan verzadigd 27 g
  • natrium 760 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in
oktober 2019

Moussaka met zoete aardappel

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Mous­sa­ka met zoe­te aard­ap­pel

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 500 g zoete aardappelen

Schil de zoete aardappelen en kook 15 min. Laat wat afkoelen en snijd in plakken van een ½ cm dik.

3
3
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook

Snipper ondertussen de ui fijn. Hak de knoflook fijn.

4
4
  • 2 el milde olijfolie

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de ui en knoflook 5 min. op laag vuur.

5
5
  • 500 g rundergehakt
  • 1½ tl gemalen kaneel
  • 2 tl gedroogde oregano

Zet het vuur middelhoog, voeg het gehakt met de kaneel en oregano toe en bak in 5 min. rul.

6
6
  • 70 g tomatenpuree in blik
  • 150 ml rode wijn
  • 150 ml water

Zet het vuur laag en voeg de tomatenpuree, wijn en het water toe. Laat op laag vuur 30 min. zonder deksel pruttelen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

7
7
  • 2 aubergines

Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van een ½ cm dik.

8
8
  • 2 el milde olijfolie

Bestrijk de plakken met behulp van het bakkwastje aan beide kanten met de rest van de olie. Bestrooi met peper en eventueel zout.

9
9

Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in ca. 20 min. gaar worden in de oven. Keer halverwege om.

10
10
  • 60 g ongezouten roomboter
  • 60 g tarwebloem

Smelt ondertussen de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat 5 min. garen op laag vuur (roux).

11
11
  • 500 volle melk

Voeg al roerend met een garde de melk toe, breng al roerend aan de kook en laat op laag vuur 5 min. zachtjes koken.

12
12
  • 100 g Pecorino Romano
  • ¼ tl nootmuskaatnoot

Rasp de kaas en voeg toe aan de bechamelsaus. Breng op smaak met peper, eventueel zout en de geraspte nootmuskaat. Haal van het vuur.

13
13
  • 2 middelgrote eieren

Klop de eieren los en roer door de saus.

14
14

Verdeel achtereenvolgens ⅓ van de aubergineplakken, ⅓ van de zoete aardappel en de helft van het vlees over de ovenschaal.

15
15

Herhaal. Eindig met de rest van de aubergine en de rest van de aardappel.

16
16

Verdeel de saus erover en bak ca. 45 min. in de oven. Laat voor serveren 15 min. afkoelen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.