bewaar
Homemade moussaka met kruiden
Homemade moussaka met kruiden
bewaar

Homemade moussaka met kruiden

Rijk aan specerijen en groenten: toprecept uit de Griekse keuken

45 min. bereiden
35 min. oventijd
535waarderingen

Ingrediënten

4 personen

75 g

ongezouten roomboter

50 g

tarwebloem

600 ml

halfvolle melk

2

gedroogde laurierblaadjes

2

middelgrote eieren

1

middelgrote ui

2 tenen

knoflook

400 g

AH Biologisch rundergehakt

2 tl

gemalen kaneel

2 tl

gemalen nootmuskaat

690 ml

biologische passata di pomodoro

3

grote kruimige aardappelen

2

aubergines

4 el

traditionele olijfolie

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (25 x 25 cm)

Rijk aan specerijen en groenten: toprecept uit de Griekse keuken

Aan de slag

1

Smelt voor de bechamelsaus ⅔ van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.

2

Verwarm ondertussen de melk in een steelpan. Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg ½ van de laurierblaadjes, peper en eventueel zout toe en laat 3-5 min. op laag vuur koken. Klop de eieren los. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.

3

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.

4

Smelt de rest van de boter in een hapjespan en fruit de knoflook en ui 1 min. Voeg het gehakt, het laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe en bak in 5 min. op middelhoog vuur rul. Voeg de tomatensaus, peper en eventueel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.

5

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een ½ cm. Kook in water met eventueel zout in 5 min. beetgaar. Giet af.

6

Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in ca. 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin.

tip

bewaartipJe kunt de moussaka 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de schotel in ca. 20 min. op in de oven op 180 °C.