Ho­me­ma­de mous­sa­ka met krui­den

Rijk aan specerijen en groenten: toprecept uit de Griekse keuken

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 795 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 35 min. oventijd
(509) waardeer
mediterraan hoofdgerecht Rijk aan specerijen en groenten: toprecept uit de Griekse keuken 4 personen
3 509

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (25 x 25 cm)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Smelt voor de bechamelsaus ⅔ van de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.
  2. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan. Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg ½ van de laurierblaadjes, peper en eventueel zout toe en laat 3-5 min. op laag vuur koken. Klop de eieren los. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.
  4. Smelt de rest van de boter in een hapjespan en fruit de knoflook en ui 1 min. Voeg het gehakt, het laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe en bak in 5 min. op middelhoog vuur rul. Voeg de tomatensaus, peper en eventueel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.
  5. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een ½ cm. Kook in water met eventueel zout in 5 min. beetgaar. Giet af.
  6. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in ca. 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus. Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin.

bewaartip:

Je kunt de moussaka 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de schotel in ca. 20 min. op in de oven op 180 °C.

video

Mous­sa­ka

recipevideo - 04:54 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 795 kcal
  • eiwit 36 g
  • koolhydraten 44 g
  • vet 51 g
    waarvan verzadigd 22 g
  • natrium 520 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Homemade moussaka met kruiden

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ho­me­ma­de mous­sa­ka met krui­den

1
  • 50 g ongezouten roomboter

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan.

2
  • 50 g tarwebloem

Voeg de bloem toe. Laat al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min.

3
  • 600 ml halfvolle melk

Verwarm ondertussen de melk in een steelpan.

4
  • 1 gedroogde laurierblaadjes

Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg het laurierblaadje, peper en eventueel zout toe en laat 3-5 min. op laag vuur koken.

5
  • 2 middelgrote eieren

Klop de eieren los. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor.

6

Verwarm de oven voor op 180 °C.

7
  • 1 middelgrote ui
  • 2 tenen knoflook

Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.

8
  • 25 g ongezouten roomboter

Smelt de rest van de boter in een hapjespan en fruit de knoflook en ui 1 min.

9
  • 400 g AH Biologisch rundergehakt
  • 1 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen nootmuskaat

Voeg het gehakt, het laurierblaadje, de kaneel en nootmuskaat toe en bak in 5 min. op middelhoog vuur rul.

10
  • 690 ml biologische passata di pomodoro

Voeg de tomatensaus, peper en eventueel zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. koken zonder deksel op de pan. Roer regelmatig.

11
  • 3 grote kruimige aardappelen

Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakken van een 1/2 cm. Kook in water met eventueel zout in 5 min. beetgaar. Giet af.

12
  • 2 aubergines

Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm.

13
  • 4 el traditionele olijfolie

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de aubergine in delen goudbruin in ca. 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier.

14

Verdeel de aubergine over de ovenschaal. Leg hierop de aardappel, gehaktsaus en bechamelsaus.

15

Bak in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin.

bewaartip:

Je kunt de moussaka 1 dag van tevoren bereiden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de schotel in ca. 20 min. op in de oven op 180 °C.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.