Gyros
Gyros

Gyros

Gyros: een authentiek Grieks gerecht dat bestaat uit gegrilde en gekruide vleesreepjes. Je kunt het op diverse manieren eten. Ga voor een pita gyros of laat je verrassen door een gyrosschotel. Zo lekker, daar blijf je van eten!

Pita gyros met taztziki maken

Pita gyros met taztziki maken

  1. Snijd het vlees in reepjes en meng met de Mediterrane kruiden, 2/3 van de olie en eventueel een mespunt zout. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in boogjes en rasp de rest met een grove rasp. Meng de geraspte komkommer met de yoghurt en pers de teen knoflook erboven. Breng de tzatziki op smaak met peper.
  2. Snijd de tomaten in dunne partjes en laat de olijven uitlekken. Meng de olijven, komkommerboogjes en tomaten met de rest van de olie en breng op smaak met peper. Bereid de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verhit ondertussen een hapjespan zonder olie of boter en bak het vlees met de marinade 4 min. op hoog vuur gaar. Schep regelmatig om. Snijd de broodjes open en vul met de salade, gyros en wat tzatziki.
Wat is gyros?

Wat is gyros?

Gyros is een traditioneel gerecht uit de Griekse keuken. In de basis lijkt het erg op döner en shoarma, want ook gyros is gekruid vlees dat op een verticaal draaiende spies wordt gegrild. In het Grieks betekent gyros dan ook ‘draaien’ of ‘rondje’. Het verschil tussen deze drie? Döner wordt gemalen en samengeperst voordat het aan een spit wordt geregen. Shoarma maak je bovendien van lams- of schapenvlees, en gyros niet.

Welk vlees gebruik je voor gyros?

Gyros wordt van oorsprong gemaakt van varkensvlees, maar je kunt het ook prima van kip maken. De smaak van gyros wil nog weleens verschillen en is sterk afhankelijk van welk vlees je precies gebruikt. Eet je liever geen vlees? Je kunt natuurlijk ook een pitabroodje vullen met vega gyros. Dit vegetarische Griekse recept is net zo lekker, beloofd!

Welk vlees gebruik je voor gyros?