Boerenkool
Boerenkool

Boerenkool

Wie denkt aan boerenkool, denkt al snel aan boerenkoolstamppot. Maar er zijn nog zo veel meer variaties met deze bijzonder lekkere en voedzame groente. Wij roepen maar even: soep, ovenschotel, salade en zelfs boerenkoolsmoothie! Leer de veelzijdigheid van boerenkool hier kennen.

Wat is boerenkool?

Wat is boerenkool?

Boerenkool is een donkergroene, stevige bladgroente, die vaak jaarrond verkrijgbaar is maar voornamelijk in de herfst en winter wordt geteeld. Eentje om elk jaar weer naar uit te kijken! Het is een groente bij uitstek om te eten als het koud wordt, want wist je dat boerenkool zoeter smaakt als de temperatuur onder het vriespunt daalt? Vers geplukt zijn het grove bladeren met dikke stengels, maar de meeste mensen kennen de fijngesneden bladeren uit de supermarkt.

Hoe lang moet boerenkool koken?

Kook je boerenkool 10 minuten, dan heeft het blad nog een beetje bite. Voor door en door gaar laat je boerenkool 20 minuten koken. Naast koken kun je de boerenkool roerbakken of wokken – dat duurt zo’n 8 minuten. En zelfs (bijna) rauw is deze groente lekker! Wok de bladeren dan zo’n 4 minuten of blancheer ze en maak er een salade mee. Weten hoe je boerenkool kookt in stamppot? Lees alles over boerenkoolstamppot hier!

Hoe lang moet boerenkool koken?
Boerenkool maken

Boerenkool maken

Ingrediënten

4 personen

1 kg

kruimige aardappel

600 g

verse boerenkool

500 g

Gelderse rookworsten

25 g

ongezouten roomboter

1 el

azijn

  1. Schil de aardappelen en snijd in stukken van 2 cm. Doe de boerenkool in een ruime pan en leg de aardappelen erop. Voeg water toe tot de aardappelen net onderstaan. Breng aan de kook en laat 10 min. op middelhoog vuur koken.
  2. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg op de aardappelen. Kook het geheel in nog ca. 10 min. gaar. Haal de rookworsten uit de pan en houd warm onder een deksel of aluminiumfolie. Giet de aardappelen en boerenkool af, maar vang het kookvocht op.
  3. Stamp de aardappelen met de boerenkool fijn. Roer de boter en azijn erdoor tot de boter gesmolten is. Voeg kookvocht toe tot de stamppot de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel de stamppot over de borden. Snijd de rookworst in plakjes en leg erop.