Spitskool

Spitskool

Met spitskool kan je eindeloos variëren. Van een roerbak tot een stamppot, spitskool voelt zich overal thuis. Hier vind je inspiratie voor je volgende recept met spitskool.

Wat is spitskool?

Wat is spitskool?

Spitskool is familie van de witte kool. Hij heeft een spitse vorm, is zacht van smaak en lichter verteerbaar dan bijvoorbeeld witte kool. De spitskool is het gehele jaar verkrijgbaar, maar net als de meeste koolsoorten is de spitskool in de herst op z'n lekkerst. Een vergelijkbare koolsoort is de Chinese kool.

Hoe kan je spitskool bereiden?

Je kan met spitskool heel veel kanten op. Zo kan je de spitskool rauw door een salade doen, maar je het ook roerbakken, wokken, in de oven doen, koken of voor een ovenschotel gebruiken.

Hoe kan je spitskool bereiden?
Hoe kan je spitskool schoonmaken en snijden?

Hoe kan je spitskool schoonmaken en snijden?

Spitskool schoonmaken en snijden

  1. Was de spitskool en verwijder de bladeren die er niet meer goed uit zien.
  2. Halveer de kool in de lengte. Vanaf de punt helemaal naar beneden.
  3. Leg de halve kool met de bolle kant naar beneden en snijd in een driehoek de stronk eruit. Deze is niet lekker.
  4. Snijd de spitskool vervolgens hoe je het graag wil, bijvoorbeeld in reepjes.

Hoe bewaar je spitskool?

Je kan spitskool buiten de koelkast bewaren, maar hij is langer houdbaar in de koelkast (2-4 weken). Doe er stuk plasticfolie omheen en leg hem in de groente-fruitla. Liever invriezen? Blancheer de kool kort, laat het afkoelen en dek het goed af voordat je het in de vriezer legt.

Hoe bewaar je spitskool?
Roergebakken spitskool met spekjes

Roergebakken spitskool met spekjes

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de uien in ringen en de knoflook in plakjes. Verhit een wok zonder olie of boter en bak de spekblokjes met de ui en knoflook 2 min. Voeg de spitskool toe en bak 5 min. mee.
  2. Voeg de kerriepoeder, groentesausmix en het water toe, roer goed en laat 2 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper. Verdeel de rijst en het spitskoolmengsel over de borden.