Zuurkoolstamppot

Zeg je zuurkool, dan zeg je stamppot. De Hollandse klassieker, gemaakt van gefermenteerde witte kool, maak je traditioneel met aardappelen, rookworst en/of spekjes. Maar een moderne variatie is ook lekker!

Hoe maak je zuurkoolstamppot?
Hoe maak je zuurkoolstamppot?

Hoe maak je zuurkoolstamppot?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.25 kg kruimige aardappelen
  • 500 g Gelderse rookworst
  • 500 g zuurkool
  • 2 elstar-appels
  • 40 g ongezouten roomboter
  • 150 ml halfvolle melk
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een pan ruim water in 20 min. gaar. Verwarm ondertussen de rookworsten volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de zuurkool uitlekken. Voeg na 10 min. de zuurkool toe aan de aardappelen.
  2. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in plakjes. Verhit de boter en bak de appel 5 min. op hoog vuur. Verwarm de melk in een steelpan. Giet de aardappelen en zuurkool af en vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen en zuurkool grof. Voeg de melk toe en eventueel wat kookvocht toe. Schep de appel met de boter erbij en serveer met de rookworst.

Zuurkoolstamppot maken: wat is de verhouding zuurkool en aardappelen?

De verhouding zuurkool en aardappelen in stamppot hangt af van de zuurkool die je gebruikt. Zuurkool uit een pakje is naar verhouding zuurder dan verse of zelfgemaakte zuurkool. Gebruik je een pakje, dan kun je het beste de verhouding 4 delen aardappelen op 1 deel zuurkool aanhouden. Als je verse of zelfgemaakte zuurkool gebruikt, zit je goed als je 2 delen aardappelen op 1 deel zuurkool aanhoudt.

Hoe varieer je met zuurkoolstamppot?

Net als bij elke stamppot kun je met zuurkoolstamppot veel variëren. Je kunt de stamp klassiek maken met rookworst, een speklap of gebakken spekjes, maar je kunt ook kiezen voor een andere eiwitbron, zoals kip of vis. De classic aardappel kun je vervangen door bijvoorbeeld zoete aardappel of gebakken aardappelplakjes. Je kunt ook vega zuurkoolstamppot maken met bijvoorbeeld blauwe kaas. Voor een iets minder zure zuurkoolstamppot kun je extra blokjes appel toevoegen.

Zuurkoolstamppot: hoe bewaren, opwarmen en invriezen?

Zuurkoolstamppot kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de stamppot langer bewaren, dan kun je ’m, eventueel in porties, invriezen. In de vriezer is zuurkoolstamppot 3 maanden houdbaar. Ontdooi de zuurkoolstamppot door ’m een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Zet ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Je kunt de stamppot eventueel ook even opbakken in een koekenpan.

Zuurkoolstamp met rookworstcroutons

Ben je op zoek naar een recept voor zuurkoolstamppot? Ga dan aan de slag met dit lekkere recept met rookworst in de vorm van croutons. 
02:54