bewaar
Kruidige zuurkoolstamppot
Kruidige zuurkoolstamppot
bewaar

Kruidige zuurkoolstamppot

Nét even anders door het komijnzaad en de verse tijm.

30 min. bereiden
170waarderingen

Ingrediënten

6 personen

1 kg

kruimige aardappelen

50 g

ontbijtspek

1 el

traditionele olijfolie

3 takjes

verse tijm

1 tl

komijn (djinten)

250 g

zuurkool naturel

200 ml

halfvolle melk

2

gedroogde laurierblaadjes

4

kruidnagels

1 mespunt

verse nootmuskaat

2 el

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • pureestamper

Nét even anders door het komijnzaad en de verse tijm.

Aan de slag

1

Schil de aardappelen en halveer als ze groot zijn. Kook ze in een pan met gezouten water in 15-20 min. gaar. Giet de aardappelen af en laat ze daarna een paar min. droogstomen. Doe ze terug in de pan.

2

Snijd de ontbijtspek in reepjes. Verwarm een pan op middelhoog vuur. Giet de olijfolie erin, voeg het spek toe en bak in enkele min. goudbruin. Ris de blaadjes van de tijm en voeg samen met de komijn toe aan het spek en schep alles om. Spoel de zuurkool af en laat uitlekken. Voeg de uitgelekte zuurkool toe met net genoeg water om alles onder water te zetten. Breng aan de kook, draai vervolgens het vuur laag en laat 12-15 min. pruttelen of tot al het water is verdampt.

3

Zet ondertussen een andere kleine pan op middelhoog vuur en doe de melk, laurierblaadjes en kruidnagels erin. Breng zachtjes aan de kook en neem vervolgens van het vuur. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit de melk.

4

Giet de melk over de gekookte aardappelen en stamp met een pureestamper tot een puree. Voeg de zuurkool toe, schep om en proef de stamppot. Breng verder op smaak met peper, zout en wat versgeraspte nootmuskaat. Roer de boter door de stamppot en serveer.

tip

Puree maken

Instructievideo - 03:22 min.