Kerstdiner
Kerstdiner

Kerstdiner

Of je nu alles uit de keukenkast haalt of juist gaat voor een eenvoudig kerstmenu: wij hebben ideeën voor elk kerstdiner. Haalbare, feestelijke recepten waarmee je je gasten blij maakt. Echt een zalig kerstfeest dus!

Kerstdiner recepten

Mini Beef Wellington
Mini Beef Wellington

Mini Beef Wellington

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 stuks ossenhaasbiefstuk
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 250 g kastanjechampignon
  • 2 tenen knoflook
  • 4 takjes verse tijm
  • 8 plakken serranoham
  • 270 g vers bladerdeeg
  • 1 middelgroot ei
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • eventueel kernthermometer
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Dep de ossenhaas droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verhit 15 g boter (per 4 personen) in een koekenpan en bak het vlees in 1 min. rondom bruin. Neem uit de pan en laat afkoelen op een bord.
  3. Snijd de champignons en knoflook zeer fijn. Ris de blaadjes van de tijm. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons, knoflook en ¾ van de tijm ca. 5 min. op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat goed uitlekken en verdeel over een bord.
  4. Leg 2 plakken ham op een stuk vershoudfolie. Laat de plakken elkaar overlappen en verdeel ¼ van de champignons erover. Leg er een stuk vlees op en rol de ham met behulp van de vershoudfolie strak om de ossenhaas. Herhaal met de andere stukken ossenhaas.
  5. Snijd het bladerdeeg in 4 gelijke stukken. Neem de stukken ossenhaas uit de folie en leg in het midden van elk stuk deeg een stuk ossenhaas. Vouw het deeg dicht tot een pakket, laat de randen 1 cm overlappen. Draai de mini beef Wellingtons voorzichtig om, zodat de naad van het deeg niet meer zichtbaar is en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Maak met een mes een ruitpatroon op de bovenkant van de pakketjes zonder het deeg door te snijden. Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop de eidooier los en bestrijk met een bakkwast de bovenkant van de Wellingtons met het ei. Bak de mini beef Wellingtons 15-20 min in het midden van de oven of tot de kernthermometer (optioneel) 48 °C aangeeft. Garneer de mini beef Wellingtons met de rest van de tijm.
Wat te maken voor het kerstdiner?
Wat te maken voor het kerstdiner?

Wat te maken voor het kerstdiner?

Voor het kerstdiner is het handig om eerst te bedenken of je gaat voor vis, vlees, vegetarisch of vegan. Of misschien wil je het combineren? Op basis daarvan kun je een hoofdgerecht kiezen, en daarna een voor- en nagerecht. Bij een zwaarder hoofdgerecht als confit de canard is het bijvoorbeeld lekker om een licht voorgerecht te koken, zoals deze bietencarpaccio of een soepje. Heb je gasten die vegetarisch eten? Houd het menu dan vegetarisch, zodat je geen twee compleet verschillende menu’s hoeft te koken. Wil je toch iets van vis of vlees toevoegen, kies er dan voor om dat te doen in de vorm van kleine extraatjes die je ook gemakkelijk kunt weglaten zonder iets af te doen aan het gerecht. Denk aan een knapperig gebakken stukje Parmaham op een risotto, of Hollandse garnalen die je vlak voor het serveren in een soepje schept. Sluit het diner af met een echte showstopper zoals deze meringuetaart.

Welke groente eet je bij het kerstdiner?

Het is altijd lekker om iets van geroosterde aardappels of aardappelpuree bij het kerstdiner te eten, en daarnaast een of twee andere soorten groente te kiezen. Denk aan rode balsamicobietjes, geroosterde wortels met peterseliepesto, pastinaak-spruitjes salade, broccoli met noten of een salade van roodlof, wortelpeterselie en mandarijn. Je kunt groenten ook in een nieuw jasje steken en ze helemaal de show laten stelen: bereid ze op een nieuwe manier zoals deze rodekoolsteaks, geef witlof en wortel een knapperige hazelnoot-spektopping of maak onverwachte combinaties, zoals hier van bloemkool en witte chocolade.

Welke groente eet je bij het kerstdiner?
Welke groente eet je bij het kerstdiner?
Welk vlees eet je bij het kerstdiner?
Welk vlees eet je bij het kerstdiner?

Welk vlees eet je bij het kerstdiner?

Welk vlees je kiest voor het kerstdiner hangt vooral af van je wensen voor het bereiden ervan. Vind je het leuk om iets nieuws te proberen en wat langer in de keuken te staan? Dan is deze gestoofde kalfsschenkel misschien iets voor jou. Ga je liever voor niet te ingewikkeld en snel op tafel? Probeer dan deze beenham eens!