Ragout
Ragout is hét ultieme comfortfood en een klassieker die nooit gaat vervelen. Lekker in een bladerdeegpasteitje of direct op je bord geschept: succes gegarandeerd!
Croissantpasteitje met zalmragout
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de verpakking van het croissantdeeg, maar rol het deeg niet uit. Snijd per rol in 8 gelijke plakjes en rol ze met de deegroller uit tot cirkels van Ø 10 cm. Besmeer met de bakkwast 1 kant van de plakjes met wat melk en bestrooi met het maanzaad en de sesamzaadjes.
- Leg met de bestrooide kant naar beneden in het midden van de ingevette muffinholten. Duw het deeg met je vingers aan tot aan de rand, tot er mooie bakjes ontstaan. Vul de holten van het deeg met een flinke prop aluminiumfolie en druk aan. Bak 10-12 min. in de oven tot lichtbruin en gaar. Laat in de muffinvorm afkoelen tot gebruik en duw het propje folie nog even aan, voordat je het verwijdert.
- Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot de boter lichtjes begint te kleuren. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen, roer af en toe. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de melk en visfond in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat de ragout op laag vuur al roerend 2-3 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur, breek de zalm in stukjes en roer met de majoraan door de ragout.
- Boen de (tijger)citroen schoon, rasp de geelgroene schil en snijd de vrucht in 8 partjes. Snijd de jalapeñopeper in dunne ringen. Roer het citroenrasp door de ragout. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de zalmragout over de pasteibakjes. Garneer met de citroenpartjes en jalapeñoringen. Bestuif met de zilveren glitterspray.
Wat is ragout?
Ragout bestaat uit stukjes vlees, gevogelte of vis in een smeuïge gebonden saus. Tegenwoordig zijn er ook tal van lekkere vega(n) varianten, zoals champignonragout en groenteragout of deze ragout met jackfruit. Ragout wordt vaak geserveerd in een vidé – een luchtig, warm bladerdeegpasteitje – en afgetopt met een bladerdeegdakje. Traditioneel wordt het gebakje in Frankrijk en België geserveerd met kippenragout.
Hoelang kan je ragout bewaren?
Ragout kun je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de saus wel eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de ragout ook invriezen en 3 maanden in de vriezer bewaren. Weer trek in ragout? Laat de saus eerst goed ontdooien om de juiste smaak te behouden. Je kunt ragout het beste de avond of ochtend van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast bewaren. Warm de ragout vervolgens op in een pan met dikke bodem. Blijf hierbij constant roeren en haal de pan van het vuur voordat de saus begint te koken.
Direct aan de slag
Populaire voorgerechten
Feestelijke gerechten