Garnalencocktails
Romige whiskysaus, friszure slablaadjes en natuurlijk Neerlands trots: de Hollandse garnaal. Dat is de basis voor de klassieke Hollandse garnalencocktail. Saai, te vaak gegeten of te standaard? Ontdek spannende variaties!
Garnalencocktail-trifle met aperol spritz
- Boen de sinaasappels schoon, rasp van de helft van de sinaasappels de oranje schil en pers de vruchten uit. Week de gelatineblaadjes 5 min. in ruim koud water. Haal eruit, knijp goed uit en voeg samen met ⅓ van het sinaasappelsap toe aan 50ml kokend water (per 8 personen). Roer goed door tot de gelatine helemaal is opgelost. Schenk 90% van de Aperol erbij en roer door. Schenk het mengsel in de trifleschaal en zet minimaal 1 uur in de koelkast.
- Maak ondertussen de aperolmayo: meng met een garde 1 el sinaasappelsap (per 8 personen) en de helft van het -rasp met de rest van de Aperol, de mayonaise, zuivelspread, ketchup en worcestershiresaus erbij. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de selderij fijn.
- Verdeel de garnalen tegen de rand van de trifleschaal op de jelly. Verdeel de selderij over de garnalen. Schep de aperolmayo in het midden van de schaal. Haal de blaadjes van het roodlof los en verdeel rechtop over het midden van de trifleschaal. Verdeel de rest van het sinaasappelrasp erover. Snijd de gedroogde sinaasappelschijfjes in en steek ze op de rand van het glas. Serveer de cocktail direct.
Wat is een garnalencocktail?
De klassieke garnalencocktail bestaat uit Hollandse garnalen, slablaadjes en (zelfgemaakte) whiskysaus. De cocktail ziet er chic uit – hij wordt vaak in een feestelijk glaasje geserveerd – en staat ook nog eens in no time op tafel. Dit maakt het een populair voorgerecht, geschikt voor elk feestje. Ook een voordeel: je kunt er volop mee variëren! Vul je garnalencocktail bijvoorbeeld aan met avocado, friszure appel en aardappel of serveer ’m in een blaadje witlof of sla.
Welke garnalen zijn geschikt voor een garnalencocktail?
Hollandse garnalen of grotere tijgergarnalen vormen met hun pittige, zilte smaak een goede basis voor de garnalencocktail. Noorse garnalen zijn ook een prima optie, al zijn deze garnalen minder sterk van smaak, waardoor ze nóg beter tot hun recht komen in onder andere roerbakgerechten.
Welke wijn past bij een garnalencocktail?
Een garnalencocktail kun je het beste combineren met een frisse, lichte witte wijn. Deze wijn past goed bij de volle smaak van de whiskysaus en de zacht-pittige smaak van de garnalen. Kies bijvoorbeeld voor een frisse sauvignon blanc of een droge riesling. Als je liever een iets vollere wijn wilt, past een fruitige chardonnay-semillon er ook goed bij.
Mag je garnalencocktail eten als je zwanger bent?
Als je zwanger bent, mag je alleen een garnalencocktail eten als de garnalen goed zijn verhit. De kerntemperatuur van de garnalen moet daarvoor 73 ºC zijn. Die temperatuur bereiken garnalen na 8 tot 12 minuten (afhankelijk van de grootte) in de oven op 180 ºC of 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur in de koekenpan. De garnalen zijn goed verhit wanneer ze wit/roze kleuren (en niet meer doorzichtig/grijs zijn). Ook is het verstandig om de garnalen binnen 24 uur na het openen van het bakje op te eten. Hollandse garnalen zijn meestal al gekookt als je ze koopt, maar doordat ze langdurig gekoeld worden bewaard, kunnen ze alsnog worden besmet met de listeria-bacterie. Je kunt het beste rauwe garnalen kopen (eventueel uit de diepvries) en ze zelf garen. Naast de garnalen is de saus ook belangrijk. Een goed alternatief tijdens de zwangerschap is de whisky in de whiskeysaus te vervangen door bijvoorbeeld Worcestersaus.
Direct aan de slag
Voorgerecht met vis
Voorgerechten met vlees
Vegetarische voorgerechten