Vitello tonnato
Vitello tonnato is een geliefd Italiaans voorgerecht van kalfsfricandeau met tonijnmayonaise. Nu kun je dat natuurlijk bestellen in je favoriete Italiaanse restaurant, maar zelf maken is helemaal niet ingewikkeld! Wij delen onze beste tips.
Vitello tonnato maken
- Verwarm de oven voor op 180°C en laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd de knoflook en ⅓ van de peterselie fijn en meng met de boter. Snijd met de uitsteekvorm kerstboompjes uit het brood en besmeer met de peterselieboter. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 9-10 min. in de oven.
- Doe de rest van de peterselie, de azijn en zuivelspread in de hoge beker van de staafmixer en pureer glad. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel de room over de krans en verdeel daarover de sla, het kalfsvlees en de boomtoast. Verdeel de dressing en kappertjes uit de verpakking en de balsamicoparels erover en maal er zwarte peper over.
Wat is vitello tonnato?
Vitello tonnato is een gerecht van dungesneden kalfsvlees met een tonijnmayonaise en kappertjes. Het wordt meestal gegeten als voorgerecht, maar je kunt het ook serveren op een broodje. Je kunt ervoor kiezen om zelf een stuk kalfsvlees in z’n geheel te garen en dat in dunne plakjes te snijden, of plakjes kalfsfricandeau te kopen. Dat besmeer je met (liefst zelfgemaakte) mayonaise gepureerd met tonijn uit blik. Maak af met kappertjes en serveer met een beetje rucola ernaast.
Hoe varieer je met vitello tonnato?
Je kunt variëren met vitello tonnato door te kiezen voor een ander soort vlees. Het heet dan geen 'vitello' meer, want dat betekent nu eenmaal kalfsvlees in het Italiaans. Een goed alternatief voor dungesneden kalfsvlees is dungesneden varkensfricandeau. Je kunt dit op dezelfde manier bereiden als wanneer je kalfsvlees gebruikt, alleen noem je het dan 'maiale tonnato'.
Welke wijn drink je bij vitello tonnato?
Hoewel het er vooral om gaat wat jij graag drinkt, zijn er wel wat richtlijnen wat betreft de wijn die past bij vitello tonnato. Het meest gangbaar is witte wijn. Kies bijvoorbeeld voor een Pinot Grigio, Soave of Vermentino. Drink je liever rood? Dan kun je het beste gaan voor een niet te zware, fruitige rode wijn zoals een Valpolicella of Nebbiolo. Licht gekoeld nog lekkerder!
Hoe bewaar je vitello tonnato?
Je kunt vitello tonnato goed afgedekt ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is het beste om het vlees los van de tonijnmayonaise te bewaren. Gebruik je zelfgemaakte mayonaise? Bewaar die dan ook maximaal 2 dagen.  Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen met een verminderde weerstand, zieken en zwangere vrouwen.
Voorgerechten met vlees
Voorgerechten met vis
Vegetarische voorgerechten