Carpaccio recepten
Carpaccio is dé ultieme antipasti. Maak dit klassiek Italiaanse gerecht van ossenhaas, met mayonaisedressing en kappertjes of supersmaakvolle olijfolie en citroensap. Variëren met vis of groente kan ook. Bekijk alle carpaccio variaties.
Soezenboom met carpaccio en truffel
- Snijd de bieslook fijn en meng met ⅗ van de Grana Padano, ¾ van de zuivelspread en de olie met truffelsmaak. Breng royaal op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel zout. Schep in de spuitzak en vul de soezen ermee. Zet de soezen tot gebruik (maximaal 30 min.) in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat de vulling stevig blijft.
- Rooster ondertussen de pijnboompitten (ook die uit de carpaccioverpakking) 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Laat de pijnboompitten vervolgens afkoelen op een bord. Roer de rest van de zuivelspread los. Doe de rest van de kaas ook op een bord. Pluk de takjes peterselie los.
- Besmeer de buitenkanten van ⅔ van de soezen met de zuivelspread. Dip daarvan de helft in de kaas en de andere helft in de pijnboompitten. Laat de rest van de soezen naturel.
- Steek de soezen op de cocktailprikkers en verdeel ze per variant in strakke lijnen over de serveertoren. Maak roosjes van de carpaccio en verdeel deze gelijkmatig in de ruimten tussen de soezen. Versier de toren met gouden parels en peterselie.
Carpaccio, welk vlees?
Voor de klassieke carpaccio wordt rauw rundvlees gebruikt. De bekendste vleessoort voor carpaccio is ossenhaas. Maar naast dit fijne stukje vlees zijn er genoeg alternatieven. Denk aan rosbief of kogelbiefstuk: allebei mals en geschikt om in dunne plakken te snijden. Je krijgt het vlees in mooie dunne plakken door het strak in plasticfolie te verpakken en vervolgens 1 à 2 uur in de diepvries te leggen. Hierdoor wordt het vlees stevig en kun je het extra dun snijden. Liever iets anders dan vlees? Varieer met vis, groente en fruit: met een zalmcarpaccio met dillesaus of een bietencarpaccio met dijonmosterd zet je zo een verrassende twist op tafel!
Is carpaccio gezond?
Carpaccio is gezond mits je het gerecht maakt van ossenhaas en je je beperkt tot gezonde toppings. Een gezonde variant maak je door magere, dungesneden plakjes ossenhaas te serveren met wat olijfolie, citroensap en veel rucola. Carpaccio is niet geschikt voor zwangere vrouwen.
Welke dressing bij carpaccio?
Truffelmayonaise, balsamicoazijn, olijfolie en dijonmosterd zijn goede smaakmakers voor een carpaccio. Met een balsamicoazijn dressing geef je het gerecht een lekkere zoetzure bijsmaak. Liever iets pittigers? Probeer dan een dressing met mosterd als basis, zoals in deze carpaccio met dijonmosterd en olijfolie dressing.
Wat is carpaccio?
Carpaccio is een populair koud gerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit zeer dun gesneden plakjes rauw rundvlees en wordt traditioneel als voorgerecht geserveerd met kappertjes en een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus en melk. Buiten Italië is het gerecht vooral populair met een truffelmayonaise of balsamicodressing en een topping van rucola, pijnboompitten en snippers van Parmezaanse kaas. Buon appetito!
Direct aan de slag
Populaire voorgerechten
Soep voorgerechten