Tomatensoep
Tomatensoep is dé klassieker onder de soepen. En lekker dat-ie is! Deze allemansvriend is heerlijk als voor- of bijgerecht en breid je makkelijk uit naar een maaltijdsoep met extra groenten en balletjes. Hoe eet jij ‘m het liefst?

Tomatensoep maken
Ingrediënten
4 personen
2
sjalotten
2 tenen
knoflook
2 el
traditionele olijfolie
750 g
rijpe tomaten
2 tl
paprikapoeder
15 g
verse basilicum
750 ml
groentebouillon van tablet
Dit heb je nodig
staafmixer
- Snipper de sjalotten in superkleine stukjes en de knoflook fijn. Verhit de olie in een soeppan en bak de sjalot en knoflook op laag vuur tot ze er doorzichtig uitzien.
- Snijd de tomaten in kwarten. Doe in de pan en bak 5 min. mee. Voeg de paprikapoeder toe. Haal de blaadjes van het basilicum en doe de steeltjes bij de tomaten in de pan.
- Voeg de bouillon toe en laat 10 min. zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg wat peper en eventueel zout toe als je dat lekker vindt.
- Doe de basilicumblaadjes op het laatste moment in de soep en roer door. Verdeel de tomatensoep in grote kommen en versier met nog een paar basilicumblaadjes.

Welke tomaten gebruik je in een verse tomatensoep?
De pomodori- of romatomaten – te herkennen aan hun langgerekte vorm – hebben stevig vruchtvlees, zijn heerlijk zoet en bevatten weinig zaden. Met hun volle smaak zijn deze rode vitaminebommetjes ideaal voor een verse tomatensoep. Heb je iets minder tijd? Of moeite om verse tomaten te vinden? Dan zijn tomaten uit blik een goede vervanger. Vaak zijn ze rijp geplukt, wat hen minstens zo lekker maakt als verse tomaten.
Welke soorten tomatensoep zijn er?
Door de jaren heen zijn er veel varianten van tomatensoep ontstaan. Zo bevat bijvoorbeeld de Chinese tomatensoep i.p.v. runderbouillon kippenbouillon, stukjes kip en mihoen. Én word je verrast door extra specerijen zoals ketjap of azijn. Met de Italiaanse tomatensoep geef je je tomatensoep een mediterraans tintje door er Italiaanse roerbakgroenten en Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Door slagroom, mascarpone of crème fraîche door de klassieke tomatensoep te roeren, maak je ’m lekker romig. Hello tomaten crèmesoep!


Hoe bewaar je tomatensoep?
Tomatensoep kun je max. 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep na bereiding eerst volledig afkoelen om te voorkomen dat hij sneller bederft. Zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs en zet deze vervolgens goed afgesloten in de koelkast. Wil je de tomatensoep langer bewaren? Dat kan! Door de soep in te vriezen (-18 ºC), verleng je de houdbaarheid tot 3 maanden. Tip vóór het eten: laat de soep eerst ontdooien in de koelkast en verwarm ‘m vervolgens in kleine porties op.
Hoe varieer je met tomatensoep?
Met tomatensoep kun je volop variëren. Door er extra groenten en balletjes aan toe te voegen, geef je de soep een rijkere smaak. Daarnaast tover je ’m om tot een goedgevulde maaltijdsoep door er pasta aan toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor verse perline pasta; extra lekker met een ciabatta erbij. Nog een stapje verder? Schep een theelepel pesto in de tomatensoep en bedek de kom vervolgens met een plakje bladerdeeg. Plaats de soepkom in de oven en laat het deeg in 10-15 minuten goudbruin kleuren. Tadaa… tomatensoep met een krokant dakje!
