Rollade
Rollade

Rollade

Met rollade kun je álle kanten op. Gevuld, gekruid of in bladerdeeg: het is een indrukwekkend hoofdgerecht voor een uitgebreid diner of voor de feestdagen. Ga je voor mals vlees of een lekkere vega variant? Aan jou de keuze!

Rollade maken

Rollade maken

  1. Neem de rollade uit de verpakking en laat in ca. 1 uur op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met peper en eventueel zout.
  2. Smelt de boter in een braadpan op matig vuur. Leg de rollade in de pan als bijna alle schuim van de boter is weggetrokken en braad aan. Draai de rollade met een vleestang of houten spatel en vleesvork een paar keer om, zodat het vlees rondom - ook aan de zijkant! - lichtbruin wordt.Draai het vuur laag en braad de rollade met de deksel schuin op de pan in 35-60 min. gaar (gaartijd is afhankelijk van het gewicht).
  3. Neem het vlees uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat 10 min. rusten. Schenk ondertussen de wijn in een pan, roer de aanbaksels los en laat de jus even doorkoken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Neem de rollade uit de folie, knip het netje open en verwijder. Snijd de rollade met een groot mes in dunne plakken.
Wat is een rollade?

Wat is een rollade?

Een rollade is een klassiek vleesgerecht en vooral populair tijdens de feestdagen. Het vlees kan op diverse manieren gevuld en gekruid worden. Daarna wordt het opgerold, waarna het goed bij elkaar wordt gehouden met een touwtje waarin een speciale (rollade)knoop gelegd wordt. Na het braden van de rollade wordt het touwtje verwijderd en het vlees in dunne plakjes gesneden. Het gerecht wordt zowel warm als koud gegeten.

Hoe bereid je een rollade?

De meest gangbare bereiding van een rollade is braden in de pan, gevolgd door afbakken in de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C en verhit 100 gram boter in een ovalen (niet al te grote) braadpan. Bestrooi de rollade met wat peper en zout en braad ’m op hoog vuur in 4 tot 8 minuten bruin. Keer het vlees regelmatig. Zet de braadpan zonder deksel in het midden van de oven. Keer de rollade af en toe, zodat het vlees gelijkmatig gaart, en bedruip elke 20 minuten met braadvet om te voorkomen dat-ie uitdroogt. Neem de rollade na 45 minuten uit de oven en laat ’m 10 minuten onder de deksel rusten.

Hoe bereid je een rollade?
Welke soorten rollade zijn er?

Welke soorten rollade zijn er?

De rollade van varkensvlees is verreweg het populairst, maar ook een rollade van rundvlees, kip of ander gevogelte komt steeds vaker voor. Een lekkere variatie op de klassieke rollade is de rollade Wellington: een ware traktatie verpakt in bladerdeeg. Een keer iets anders? Met deze pompoenrollade zet je een verrassende vegan variant op tafel.

Wanneer is een rollade gaar?

Druk met de bolle kant van een lepel op het vlees. Voelt het vlees stevig aan? Dan is het gaar. Rauw vlees is namelijk zacht en verend. Ook kun je een vleesthermometer gebruiken: steek deze vanaf de bovenkant diagonaal in het dikste deel van de rollade en lees de temperatuur af. Bij varken en kip: 72 °C. Bij rund en lam: 58 °C voor medium rare, 63 °C voor medium en 67 °C voor medium-well. Laat het vlees nadat het uit de oven komt, eventueel afgedekt met aluminiumfolie, 10 tot 30 minuten rusten (afhankelijk van de grootte).

Wanneer is een rollade gaar?