Uit het assortiment
Rollade
Met rollade kun je álle kanten op. Gevuld, gekruid of in bladerdeeg: het is een indrukwekkend hoofdgerecht voor een uitgebreid diner of voor de feestdagen. Ga je voor mals vlees of een lekkere vega variant? Aan jou de keuze!
Varkensrollade met stoofpeer en portsaus
- Snipper de sjalotten. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de helft van de tijm. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak het venkelzaad 1 min. Voeg de sjalot, knoflook en tijmblaadjes toe en bak 5 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep uit de pan.
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Snijd de varkenshaas in het midden in de lengte open, maar snijd hem niet helemaal door. Vouw open en leg er een stuk bakpapier op, sla plat met de deegroller. Nu heb je een dunne lap. Herhaal met de andere varkenshaas.
- Verdeel het sjalotmengsel over de gesneden zijden van de varkenshazen. Rol het vlees strak op en bind vast met keukentouw. Verhit de boter in een koekenpan op hoog vuur. Braad de rollades in 5 min. rondom aan, tot ze goudbruin zijn. Verdeel de rollades over de ovenschaal en bak in 40-45 min. gaar in de oven.
- Schenk ondertussen de port in dezelfde koekenpan en breng aan de kook. Schraap met een houten lepel de aanbaksels los. Voeg de runderfond, de rest van de tijm en 100 ml vocht van de peren (per 8 personen) toe. Laat in 15-20 min. inkoken op middelhoog vuur tot de helft van de saus over is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Voeg de stoofpeertjes toe aan de saus en warm 2 min. mee.
- Haal de rollades uit de oven en laat 5 min. rusten onder aluminiumfolie. Snijd elke rollade in 8 plakken en verdeel over een serveerschaal. Verdeel de stoofpeertjes ertussen. Verdeel de saus over de rollade. Verdeel stukjes bladgoud erover.
Wat is een rollade?
Een rollade is een klassiek vleesgerecht en vooral populair tijdens de feestdagen. Het vlees kan op diverse manieren gevuld en gekruid worden. Daarna wordt het opgerold, waarna het goed bij elkaar wordt gehouden met een touwtje waarin een speciale (rollade)knoop gelegd wordt. Na het braden van de rollade wordt het touwtje verwijderd en het vlees in dunne plakjes gesneden. Het gerecht wordt zowel warm als koud gegeten.
Hoe bereid je een rollade?
De meest gangbare bereiding van een rollade is braden in de pan, gevolgd door afbakken in de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C en verhit 100 gram boter in een ovalen (niet al te grote) braadpan. Bestrooi de rollade met wat peper en zout en braad ’m op hoog vuur in 4 tot 8 minuten bruin. Keer het vlees regelmatig. Zet de braadpan zonder deksel in het midden van de oven. Keer de rollade af en toe, zodat het vlees gelijkmatig gaart, en bedruip elke 20 minuten met braadvet om te voorkomen dat-ie uitdroogt. Neem de rollade na 45 minuten uit de oven en laat ’m 10 minuten onder de deksel rusten.
Welke soorten rollade zijn er?
De rollade van varkensvlees is verreweg het populairst, maar ook een rollade van rundvlees, kip of ander gevogelte komt steeds vaker voor. Een lekkere variatie op de klassieke rollade is de rollade Wellington: een ware traktatie verpakt in bladerdeeg. Een keer iets anders? Met deze pompoenrollade zet je een verrassende vegan variant op tafel.
Wanneer is een rollade gaar?
Druk met de bolle kant van een lepel op het vlees. Voelt het vlees stevig aan? Dan is het gaar. Rauw vlees is namelijk zacht en verend. Ook kun je een vleesthermometer gebruiken: steek deze vanaf de bovenkant diagonaal in het dikste deel van de rollade en lees de temperatuur af. Bij varken en kip: 72 °C. Bij rund en lam: 58 °C voor medium rare, 63 °C voor medium en 67 °C voor medium-well. Laat het vlees nadat het uit de oven komt, eventueel afgedekt met aluminiumfolie, 10 tot 30 minuten rusten (afhankelijk van de grootte).
Direct aan de slag
Heerlijk bij rollade
Samen koken & tafelen
Populaire hoofdgerechten