Alleen in de winkel
Kalkoen recepten
Hoe de kalkoen het schopte tot ultieme klassieker? Hij is groot genoeg voor je hele gezin en je kunt ’m lekker naar eigen smaak vullen. Met deze feestelijke blikvanger zet je zonder twijfel een spectaculair gerecht op tafel.

Kalkoen met honingglaze, tijm en sjalot
Ingrediënten
4 personen
5 l
water
100 g
zeezout
100 g
kristalsuiker
6
sjalotten
2
sinaasappels
2.5 kg
kalkoenen
15 g
verse tijm
200 g
ongezouten roomboter
100 ml
honing
Dit heb je nodig
soeppan van minimaal 7 liter
braadslee of ovenschaal (30 x 35 cm)
keukentouw
- Breng een grote pan met ⅕ van het water aan de kook. Voeg hier het zeezout en de suiker aan toe. Roer door tot beide zijn op gelost. Haal van het vuur en giet er de rest van water bij. Roer goed. Snijd de helft van de ongepelde sjalotten en de helft van de ongepelde sinaasappels in parten. Pers het sap van de sinaasappel uit boven de pekel in de pan. Doe de sjalotten en uitgeperste sinaasappelparten in de pan, samen met de kalkoen. Zorg dat de kalkoen onder de pekel staat, druk eventueel aan met zware borden. Doe de deksel op de pan. Zet in de koelkast en laat minimaal 8 uur (of 1 nacht) staan.
- Haal de kalkoen uit de pekel en spoel onder koud stromend water het zoute water eraf. Laat op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen droog. Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de sjalot en sinaasappel uit de pekel, maar bewaar ze. De rest van de pekelvloeistof gebruik je niet meer.
- Ris de blaadjes van de takjes tijm. Boen de tweede sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Snijd de vrucht in dunne plakken. Meng de tijm en het sinaasappelrasp met de boter en peper. Ga voorzichtig met je vingers vanaf de hals onder het vel, over de borst en rug van de kalkoen, creëer zo ruimte tussen het vel en het vlees. Neem steeds een beetje tijmboter en vul zoveel mogelijk ruimte onder het vel hiermee. Smeer de kalkoen rondom in met de honing, maar niet onder het vel.
- Pel de rest van de sjalotten en halveer ze in de lengte. Verdeel samen met de plakken sinaasappel over de braadslede. Leg de kalkoen met de borstzijde onderop op de sjalotten en sinaasappel. Doe de achter gehouden parten sjalot en sinaasappel uit de pekel in de kalkoen. Deze geven smaak, maar zijn niet eetbaar na het braden. Bind de poten samen met keuken touw. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en bak ca. 2 uur in de oven. Keer de kalkoen halverwege om, lepel flink wat braadvet onder uit de schaal over de kalkoen en dek opnieuw af met aluminiumfolie. Haal de laatste 10 min. het folie van de kalkoen en rooster tot ook de borst goudbruin is.
- Controleer of de kalkoen gaar is door in een poot te prikken met een scherp mes. Als het vocht dat eruit stroomt helder is, is de kalkoen gaar. Laat afgedekt met aluminiumfolie en een theedoek erover nog 30 min. rusten.
- Serveer de kalkoen op een grote schaal, met de sjalotten uit de braadslee erbij. Roer de aanbaksels in de braadslee los en giet erover.

Stap 1: hoe vul je kalkoen?
Variaties genoeg voor gevulde kalkoen. En ja, het is even een klusje, maar ook jou gaat het lukken! Volg bijvoorbeeld deze stap voor stap uitleg bij het bereiden van de vulling. Tip: het duurt even voordat de vulling in de kalkoen warm wordt. Verwarm het mengsel daarom voor in een braadpan met wat olie voordat je de kalkoen ermee vult. Rek de nek van de kalkoen naar achteren om ’m te vullen. Maak de huid weer dicht met behulp van cocktailprikkers. Besmeer de kalkoen met boter en bestrooi ’m royaal met peper en eventueel wat zout.
Stap 2: hoe bereid je kalkoen?
Zet de kalkoen in een voorverwarmde oven (175 °C) en bak ’m in ca. 135 minuten gaar. Keer de kalkoen na 105 minuten om zodat-ie overal gelijk goudbruin wordt. Plaats ’m vervolgens weer in de oven. Overigens hoef je de huid niet los te maken. Behalve als er, zoals bij deze kalkoen met pancetta en salie, smaakmakers of een botermengsel onder de huid moet. Dat maakt het wel extra smaakvol. Je kunt de huid (beginnend bij de nek) losmaken met je handen of een lepel. Kijk hierbij uit dat je de huid niet scheurt.


Stap 3: hoe snijd je kalkoen?
Zodra de kalkoen gaar is en je ’m hebt laten rusten, kun je ’m aansnijden. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en plaats ’m op een grote snijplank, met de borst omhoog zodat de kalkoen niet verschuift. Met een vleesvork houd je de kalkoen stevig op z’n plaats. Bij het aansnijden van de kalkoen snijd je eerst de poten los, gevolgd door de filets en de vulling. Tot slot kun je de kalkoenfilets in plakken snijden. Leg de plakken filet, poten en vleugels mooi op een schaal en serveer met de vulling.