Kalkoen recepten
Hoe de kalkoen het schopte tot ultieme klassieker? Hij is groot genoeg voor je hele gezin en je kunt ’m lekker naar eigen smaak vullen. Met deze feestelijke blikvanger zet je zonder twijfel een spectaculair gerecht op tafel.
Gevulde kalkoen met hot honey en geglaceerde worteltjes
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de citroen en de sinaasappel schoon. Rasp de gele schil van de citroen en de oranje schil van de sinaasappel en pers de vruchten uit. Doe de parelcouscous samen met het citroensap, sinaasappelrasp, de helft van het sinaasappelsap en het kokend water in een pan. Breng aan de kook en laat 4-5 min. koken tot beetgaar. Roer de gemalen komijn erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Rasp ondertussen de knoflook en meng met de helft van honing, ⅔ van de olie, het citroenrasp en de helft van de chilivlokken tot een marinade. Breng eventueel op smaak met zout.
- Dep de kalkoen droog en vul hem met de parelcouscous. Leg ’m met de borst naar beneden in de braadslede en besmeer met de marinade. Braad ca. 1 uur en 45 min. in de oven, keer halverwege om. Dek, als de kalkoen te donker wordt, na 1-1.5 uur af met aluminiumfolie. De kalkoen is gaar als de kerntemperatuur 65 °C is in het dikste deel van de dij of als er helder vocht uit het vlees komt als je erin prikt.
- Schil ondertussen de wortels. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg het komijnzaad, de wortels en de rest van de chilivlokken toe.
- Voeg de rest van de honing en de rest van het sinaasappelsap toe en schenk er zoveel water bij dat de wortels half onderstaan. Laat 7 min. koken met de deksel op de pan. Breng op smaak met peper.
- Voeg de gedroogde sinaasappel toe en laat de wortels nog 5 min. zonder deksel garen. Schep de wortel en sinaasappel uit de pan en laat de saus in ca. 5 min. iets indikken.
- Haal de kalkoen uit de oven en laat 15 min. rusten onder aluminiumfolie. Serveer de kalkoen met de wortels en sinaasappel en verdeel de saus erover.
Stap 1: hoe vul je kalkoen?
Variaties genoeg voor gevulde kalkoen. En ja, het is even een klusje, maar ook jou gaat het lukken! Volg bijvoorbeeld deze stap voor stap uitleg bij het bereiden van de vulling. Tip: het duurt even voordat de vulling in de kalkoen warm wordt. Verwarm het mengsel daarom voor in een braadpan met wat olie voordat je de kalkoen ermee vult. Rek de nek van de kalkoen naar achteren om ’m te vullen. Maak de huid weer dicht met behulp van cocktailprikkers. Besmeer de kalkoen met boter en bestrooi ’m royaal met peper en eventueel wat zout.
Stap 2: hoe bereid je kalkoen?
Zet de kalkoen in een voorverwarmde oven (175 °C) en bak ’m in ca. 135 minuten gaar. Keer de kalkoen na 105 minuten om zodat-ie overal gelijk goudbruin wordt. Plaats ’m vervolgens weer in de oven. Overigens hoef je de huid niet los te maken. Behalve als er, zoals bij deze kalkoen met pancetta en salie, smaakmakers of een botermengsel onder de huid moet. Dat maakt het wel extra smaakvol. Je kunt de huid (beginnend bij de nek) losmaken met je handen of een lepel. Kijk hierbij uit dat je de huid niet scheurt.
Stap 3: hoe snijd je kalkoen?
Zodra de kalkoen gaar is en je ’m hebt laten rusten, kun je ’m aansnijden. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en plaats ’m op een grote snijplank, met de borst omhoog zodat de kalkoen niet verschuift. Met een vleesvork houd je de kalkoen stevig op z’n plaats. Bij het aansnijden van de kalkoen snijd je eerst de poten los, gevolgd door de filets en de vulling. Tot slot kun je de kalkoenfilets in plakken snijden. Leg de plakken filet, poten en vleugels mooi op een schaal en serveer met de vulling.
Direct aan de slag
Heerlijk bij kalkoen
Samen koken & tafelen
Andere populaire hoofdgerechten