- 1
- 2
- 3
Ingrediënten
Stap 1: hoe vul je kalkoen?
Variaties genoeg voor gevulde kalkoen. En ja, het is even een klusje, maar ook jou gaat het lukken! Volg bijvoorbeeld deze stap voor stap uitleg bij het bereiden van de vulling. Tip: het duurt even voordat de vulling in de kalkoen warm wordt. Verwarm het mengsel daarom voor in een braadpan met wat olie voordat je de kalkoen ermee vult. Rek de nek van de kalkoen naar achteren om ’m te vullen. Maak de huid weer dicht met behulp van cocktailprikkers. Besmeer de kalkoen met boter en bestrooi ’m royaal met peper en eventueel wat zout.
Stap 2: hoe bereid je kalkoen?
Zet de kalkoen in een voorverwarmde oven (175 °C) en bak ’m in ca. 135 minuten gaar. Keer de kalkoen na 105 minuten om zodat-ie overal gelijk goudbruin wordt. Plaats ’m vervolgens weer in de oven. Overigens hoef je de huid niet los te maken. Behalve als er, zoals bij deze kalkoen met pancetta en salie, smaakmakers of een botermengsel onder de huid moet. Dat maakt het wel extra smaakvol. Je kunt de huid (beginnend bij de nek) losmaken met je handen of een lepel. Kijk hierbij uit dat je de huid niet scheurt.
Stap 3: hoe snijd je kalkoen?
Zodra de kalkoen gaar is en je ’m hebt laten rusten, kun je ’m aansnijden. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en plaats ’m op een grote snijplank, met de borst omhoog zodat de kalkoen niet verschuift. Met een vleesvork houd je de kalkoen stevig op z’n plaats. Bij het aansnijden van de kalkoen snijd je eerst de poten los, gevolgd door de filets en de vulling. Tot slot kun je de kalkoenfilets in plakken snijden. Leg de plakken filet, poten en vleugels mooi op een schaal en serveer met de vulling.
Gevulde kalkoen
Een echte (kerst)klassieker: gevulde kalkoen. Het lijkt moeilijker dan het is en met deze stap voor stap video lukt het je zeker. 04:16
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de korstjes van 2 sneetjes volkorenbrood en 2 sneetjes witbrood. Snijd het brood in blokjes van 1 centimeter. Doe het brood in een ovenschaal van 20 bij 30 centimeter en rooster in ongeveer 6 minuten goudbruin. Laat de oven aan.
Geroosterde kalkoenfilet met aardappel en olijven
Ingrediënten
Aantal personen
15 gram verse Italiaanse kruiden | |
150 gram sjalotten | |
2 tenen knoflook | |
1 kg AH Excellent Pommes Rouge aardappel | |
4 eetlepel milde olijfolie | |
1 citroen | |
70 gram Taggia olijven | |
0.5 kippenbouillontablet | |
100 ml kokend water | |
500 gram kalkoenfilet | |
15 gram verse platte peterselie |
Dit heb je nodig
lasagnevorm (AH Spaaractie)
Verwarm de oven voor op 200 °C. Ris de naaldjes en pluk de blaadjes van de Italiaanse kruiden en snijd fijn. Houd de verschillende kruiden apart van elkaar. Snijd de sjalot in ringen. Pel de knoflook. Boen de aardappelen schoon en snijd in gelijke stukken van 2-3 cm. Meng met de helft van de olie, de fijngesneden rozemarijn, peper en eventueel zout. Verdeel samen met de knoflook over de bakplaat. Rooster ca. 45 min. in de oven tot alles gaar en knapperig is.
Boen ondertussen de citroen schoon en snijd in parten. Laat de olijven uitlekken en los het halve bouillonblokje op in het kokende water. Besprenkel de kalkoenfilets met de rest van de olie en bestrooi met de rest van de fijngesneden kruiden, peper en eventueel zout. Verhit een koekenpan en bak de kalkoenfilets 4 min. op hoog vuur rondom bruin.
Verdeel de kalkoenfilets met de sjalot, citroenparten, olijven en bouillon over de lasagnevorm en bak naast de aardappelen de laatste 15 min. mee tot de kalkoen bruin en gaar is.
Snijd ondertussen de peterselie grof. Verdeel de aardappelen, kalkoen en citroenparten over een schaal en bestrooi met de peterselie.











