bewaar
Kalkoen met honingglaze, tijm en sjalot
Kalkoen met honingglaze, tijm en sjalot
bewaar

Kalkoen met honingglaze, tijm en sjalot

Het geheim van sappige kalkoen? De pekel! En deze kalkoen krijgt er ook nog eens een heerlijke sinaasappelsmaak van.

30 min. bereiden
2 uur oventijd
8 uur 30 min. wachten
14waarderingen

Ingrediënten

4 personen

5 l

water

100 g

zeezout

100 g

kristalsuiker

6

sjalotten

2

sinaasappels

2.5 kg

kalkoenen

15 g

verse tijm

200 g

ongezouten roomboter

100 ml

honing

Dit heb je nodig

  • soeppan van minimaal 7 liter

  • braadslee of ovenschaal (30 x 35 cm)

  • keukentouw

Aan de slag

1

Breng een grote pan met ⅕ van het water aan de kook. Voeg hier het zeezout en de suiker aan toe. Roer door tot beide zijn op­ gelost. Haal van het vuur en giet er de rest van water bij. Roer goed. Snijd de helft van de ongepel­de sjalotten en de helft van de ongepelde sinaasappels in parten. Pers het sap van de sinaasappel uit boven de pekel in de pan. Doe de sjalot­ten en uitgeperste sinaasappelparten in de pan, samen met de kalkoen. Zorg dat de kalkoen onder de pekel staat, druk eventueel aan met zware borden. Doe de deksel op de pan. Zet in de koelkast en laat minimaal 8 uur (of 1 nacht) staan.

2

Haal de kalkoen uit de pekel en spoel on­der koud stromend water het zoute water eraf. Laat op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen droog. Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de sjalot en sinaas­appel uit de pekel, maar bewaar ze. De rest van de pekelvloeistof gebruik je niet meer.

3

Ris de blaadjes van de takjes tijm. Boen de tweede sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Snijd de vrucht in dunne plakken. Meng de tijm en het sinaasappelrasp met de boter en peper. Ga voorzichtig met je vingers vanaf de hals onder het vel, over de borst en rug van de kalkoen, creëer zo ruimte tussen het vel en het vlees. Neem steeds een beetje tijmboter en vul zoveel mogelijk ruimte onder het vel hiermee. Smeer de kalkoen rondom in met de honing, maar niet onder het vel.

4

Pel de rest van de sjalotten en halveer ze in de lengte. Verdeel samen met de plakken sinaasappel over de braadslede. Leg de kalkoen met de borstzijde onderop op de sjalotten en sinaasappel. Doe de achter­ gehouden parten sjalot en sinaasappel uit de pekel in de kalkoen. Deze geven smaak, maar zijn niet eetbaar na het braden. Bind de poten samen met keuken­ touw. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en bak ca. 2 uur in de oven. Keer de kalkoen halverwege om, lepel flink wat braadvet onder uit de schaal over de kalkoen en dek opnieuw af met aluminiumfolie. Haal de laatste 10 min. het folie van de kalkoen en rooster tot ook de borst goudbruin is.

5

Controleer of de kalkoen gaar is door in een poot te prikken met een scherp mes. Als het vocht dat eruit stroomt helder is, is de kalkoen gaar. Laat afgedekt met aluminiumfolie en een theedoek erover nog 30 min. rusten.

6

Serveer de kalkoen op een grote schaal, met de sjalotten uit de braadslee erbij. Roer de aanbaksels in de braadslee los en giet erover.

combinatietipLekker met geroosterde aardappelen.
wijntipLekker met AH Biologische Merlot.
algemeenDe kalkoen is niet in elke Albert Heijn­-winkel verkrijgbaar. Bestel eventueel op ah.nl.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Kalkoen met honingglaze, tijm en sjalot

Het geheim van sappige kalkoen? De pekel! En deze kalkoen krijgt er ook nog eens een heerlijke sinaasappelsmaak van.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig