Gehaktballen maken

Gehaktballen maken

Zelf de perfecte gehaktbal maken? We laten je zien hoe je die maakt, en hoe je eindeloos kunt variëren met het basisrecept. Of je nu gaat voor Jordanese gehaktballen, pittige gehaktballetjes in tomatensaus of juist voor gehaktballetjes van kip: met gehaktballen scoor je zéker punten.

Gehaktballen maken

Gehaktballen maken

  1. Snijd de korstjes van het brood en leg in een diep bord. Schenk de melk erover en laat 2 min. weken. Doe het gehakt in een kom, breek het ei erboven en kneed door elkaar. Knijp het brood uit en meng met de geraspte ui, het zout, de nootmuskaat en peper door het gehakt en kneed door.
  2. Verdeel het gehakt in 4 porties en vorm met licht vochtige handen mooi ronde ballen van het gehakt. Doe het paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballen erdoor totdat ze helemaal bedekt zijn.
  3. Smelt de boter in de koekenpan en laat uitbruisen. Bak de ballen op hoog vuur rondom goudbruin. Keer voorzichtig. Draai het vuur lager. Laat de gehaktballen in ca. 25 min. gaar worden, keer regelmatig.
Gehaktballen maken: hoe braad je ze bruin?

Gehaktballen maken: hoe braad je ze bruin?

Gehaktballen krijgen een lekker bruin korstje als je ze bakt in boter. Verhit de boter in een braadpan en leg de gehaktballen in de pan zodra de boter niet meer bruist. Braad ze op hoog vuur aan. Rol de ballen met een spatel rond, zodat ze mooi egaal bruin worden. Draai het vuur laag. Leg de deksel op de pan en bak de gehaktballen 20 minuten op laag vuur. Keer regelmatig. Je kunt gehaktballen ook goed maken in de oven. Daarin garen ze gelijkmatig zonder dat je boter of olie hoeft toe te voegen. Handig!

Gehaktballen zonder ei: is dat mogelijk?

Gehaktballen kun je maken zonder ei. Het ei werkt als bindmiddel, dus als je het ei weglaat, zul je iets anders moeten toevoegen om ervoor te zorgen dat het gehakt goed aan elkaar plakt. Dat kan een scheutje melk zijn, of wat ketchup of ketjap. Gehaktballen gemaakt zonder ei kunnen wel iets makkelijker uit elkaar vallen. Door ze te bakken in de oven in plaats van in een pan, vergroot je de kans dat je ze heel op tafel krijgt.

Gehaktballen zonder ei: is dat mogelijk?
Gehaktballen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gehaktballen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt afgekoelde, bereide gehaktballen goed afgedekt 2 dagen bewaren in de koelkast. Bereide gehaktballen invriezen kan ook. Doe ze in een goed afgesloten bakje of plastic zak en vries in, eventueel met de gemaakte jus erbij. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Opwarmen kan in een pannetje, op laag vuur. Dat kan in de jus als je die hebt, of in wat olijfolie of een klontje boter met een scheutje water erbij.