Andijvie
Andijvie

Andijvie

Deze groene groente zit boordevol vitamines. Zijn bittere smaak maakt het overduidelijk dat het familie is van de witlof. Van stamppot tot salade je kan er alle kanten mee op.

Is andijvie gezond?

Is andijvie gezond?

Andijvie is caloriearm, maar bevat behoorlijk veel vitamines (vooral A, B6 en K) en is rijk aan mineralen. Wist je trouwens dat de buitenste, meer groene bladeren, de meeste voedingswaarde bevatten?

Welke soorten andijvie zijn er?

Er bestaan twee soorten andijvie: ‘gewone’ andijvie en krulandijvie, ook wel frisée genoemd. Krulandijvie en frisee zijn een variatie met meer gekrulde en gedeelde bladeren. De gewone andijvie heeft een ongedeeld blad (geen insnijdingen). Dat de groente nauw verwant is met witlof merk je niet alleen aan de Latijnse naam 'Chicorium endivia' maar ook aan de bittere smaak. Vooral het onderste gedeelte van de meest groene bladeren bevat veel bittere stoffen.

Welke soorten andijvie zijn er?
Hoe bewaar je andijvie?

Hoe bewaar je andijvie?

Andijvie is een kwetsbare groente die je het beste zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. Bewaar een krop verse andijvie in de koelkast. Verpakt in een plastic zak met gaatjes is de groente daar enkele dagen houdbaar.

Hoe moet je andijvie snijden en schoonmaken?

Om te beginnen haal je de kapotte of bruine bladeren van de andijvie. Vervolgens snijd je de krop in de lengte in vieren. Was de andijvie goed in koud water en laat de groente goed uitlekken. Snijd de andijvie tot slot in reepjes.

Hoe moet je andijvie snijden en schoonmaken?
Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot met spekjes

Ingrediënten

4 personen

1.2 kg

kruimige aardappel

250 g

gerookte spekreepjes

500 g

fijngesneden andijvie

½ tl

gemalen nootmuskaat

Dit heb je nodig

  • keukenpapier

  • pureestamper

  1. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Verhit ondertussen een pan zonder olie of boter en bak de spekjes op middelhoog vuur in ca. 7 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het spekvet.
  2. Stamp de aardappelen met een pureestamper tot een gladde puree. Voeg het spekvet en eventueel kookvocht toe. Schep er de andijvie door. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Verdeel de stamp over borden. Verdeel er de spekjes over.