Appelmoes maken

Appelmoes maken

Zelf appelmoes maken is een fluitje van een cent, en eerlijk is eerlijk: vele malen lekkerder dan die uit een pot. Voeg je favoriete specerijen toe, houd ’m grof of pureer ’m helemaal glad, en zet de appelmoes zo helemaal naar jouw hand.

Appelmoes maken

Appelmoes maken

  1. Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine stukjes. Pers de citroen uit. Doe de appelstukjes in een grote pan. Voeg het water, 1 el citroensap (per 4 personen), de suiker en kaneel toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Zet de deksel schuin om de pan en laat 15 min. koken. Roer regelmatig door.
  2. Pureer de appelmoes voor een gladde moes fijn met de staafmixer.
Hoe maak je zelf appelmoes?

Hoe maak je zelf appelmoes?

Appelmoes maken is heel eenvoudig. Kies voor een zoetzure appel, zoals Goudreinet, Elstar of Jonagold. Snijd de appels in kleine stukjes en brengt ze aan de kook met wat water, citroensap, suiker en een smaakmaker zoals kaneel. Na ongeveer een kwartier koken heb je een grove appelmoes. Liever een gladde moes? Pureer ’m dan glad met een staafmixer. Ook een goede manier om wat oudere appels mee op te maken!

Wat zijn lekkere variaties voor appelmoes?

Je kunt een deel van het water in de appelmoes vervangen door bijvoorbeeld peren-, cranberry-, of sinaasappelsap. Met een beetje geraspte gember erbij maak je dan bijvoorbeeld deze appelmoes met sinaasappel en gember. Je zou ook een paar geplette kardemompeulen, een vanillestokje of steranijs kunnen laten meekoken met de appels. Verwijder de specerijen dan vóórdat je de moes pureert. Vervang voor de variatie een deel van de appels door ander fruit, zoals peren of rabarber. De suiker in appelmoes kun je eventueel vervangen door honing.

Hoe bewaar je zelfgemaakte appelmoes?

Hoe bewaar je zelfgemaakte appelmoes?

Zelfgemaakte appelmoes kun je in een brandschone (uitgekookte) pot of luchtdichte bak goed bewaren in de koelkast. Daar blijft de appelmoes ongeveer een week goed, mits je uitsluitend schone lepels gebruikt om de moes uit de pot te scheppen. Je kunt appelmoes ook invriezen. In de vriezer is appelmoes in een goed afgesloten bak of zak 3 maanden houdbaar. Haal de moes de avond voor gebruik uit de vriezer.

Is appelmoes gezond?

Appelmoes is een gezonde keuze, mits je kiest voor de variant zonder toegevoegde suiker. In dat geval staat appelmoes in de Schijf van Vijf. Als je de moes zelf maakt, kun je ervoor kiezen om de suiker weg te laten uit het recept.

Is appelmoes gezond?
Welke appels voor appelmoes?

Welke appels voor appelmoes?

Een lekkere zelfgemaakte appelmoes heeft een goede balans tussen zoet en zuur. Kies daarom ook voor een zoetzure appel, zoals Goudreinet, Elstar of Jonagold.