Stroopwafel
Stroopwafel

Stroopwafel

Koekje erbij? Wat dacht je van een doormidden gesneden zachte wafel met kleverige karamelstroop ertussen! Verwarmd op een kop thee of verwerkt in een toetje of taart is de oer-Hollandse stroopwafel onze favoriet.

Stroopwafels maken

Stroopwafels maken

  1. Snijd de boter in blokjes en laat op kamer temperatuur komen. Verwarm de melk in een klein steelpan tot lauwwarm. Voeg al roerend met een garde de gist toe aan de melk en laat staan tot gebruik.
  2. Doe de bloem, 125 g boter (per 12 porties), witte basterdsuiker, de helft van het zout en het ei in een grote kom. Voeg het gistmengsel toe aan het bloemmengsel en meng met een keukenmachine of met de hand tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, leg in de kom en dek de kom af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur rusten op een warme, tochtvrije plek.
  3. Vorm 12 balletjes van het deeg. Verwarm in een steelpan de keukenstroop met de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en de rest van het zout. Laat smelten tot een stroop. Roer 50 g roomboter (per 12 porties) door de stroop en houd de stroop op zeer laag vuur warm. Roer af en toe.
  4. Verhit het wafelijzer op de hoogste stand. Smeer met de bakkwast het wafelijzer in met wat boter. Leg het deegbolletje in het midden van het ijzer en druk het ijzer zachtjes dicht, druk niet aan. Bak in 1 min. goudbruin. Zet de wafelijzer een standje lager als het te veel rookt of de wafels te donker worden.
  5. Neem de wafel uit het ijzer, pak vast met een theedoek en snijd met een scherp mes overlangs door zodat je twee wafels overhoudt. Neem een eetlepel stroop, en plaats in het midden van een wafelhelft. Druk de andere helft er zachtjes op. Herhaal met de rest van het stroopwafeldeeg en de rest van de stroop. Maak de wafelijzer tussendoor schoon met wat keukenpapier.
Hoe maak je stroopwafels?

Hoe maak je stroopwafels?

Om stroopwafels te maken, maak je eerst het deeg en vervolgens de karamelsiroop. Als het deeg is gerezen, vorm je er bolletjes van, waarna je deze in ongeveer 1 minuut tussen een wafelijzer gaar en licht goudbruin bakt. Hierna steek je de wafel uit met een uitsteekring, en snijd je ’m met een scherp koksmes horizontaal doormidden. Schep 1 el siroop op het midden van één binnenkant, leg de helften weer op elkaar en druk zachtjes aan.

Waar komen stroopwafels vandaan?

Stroopwafels komen van oorsprong uit Gouda. Wanneer ze voor het eerst werden gebakken, weten we niet precies. Het oudst bekende recept stamt uit begin negentiende eeuw en bestaat uit twee dunne krokante wafeltjes met karamelsiroop ertussen. Pas later werd de stroopwafelvariant bedacht zoals we die nu kennen: een wat zachtere, doormidden gesneden wafel met stroop ertussen. Tegenwoordig worden deze stroopwafels in heel Nederland gemaakt en gegeten.

Waar komen stroopwafels vandaan?
Stroopwafels: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Stroopwafels: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Stroopwafels kun je op kamertemperatuur goed afgesloten in de verpakking of in een koektrommel bewaren tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Je kunt stroopwafels ook invriezen: in de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Warme stroopwafels? Leg ze op een kop warme thee, warm ze in 5 tot 8 seconden op 850 watt op in de magnetron of leg ze 2 tot 3 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.