Zuur­kool-knol­sel­de­rij­stamp­pot met Zeeuws spek

Met seizoensingrediënten knolselderij en zuurkool maak je een robuuste stamppot voor een klein budget.

(101) waardeer
hollands hoofdgerecht Met seizoensingrediënten knolselderij en zuurkool maak je een robuuste stamppot voor een klein budget. 4 personen
3 101

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze met water, het laurierblaadje en eventueel zout in 20 min. beetgaar. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit een koekenpan zonder boter of olie en bak het spek 4 min.
  2. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het vet in de pan. Fruit het karwijzaad 1 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de knolselderij en wat peper toe en bak op middelhoog vuur in 15 min. goudbruin.
  3. Verwarm ondertussen de melk op laag vuur en laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Giet de aardappelen af en verwijder het laurierblaadje. Stamp tot een puree met de pureestamper. Meng de knolselderij, zuurkool en melk erdoor tot een smeuïge stamppot. Leg het uitgebakken spek erop en serveer.

bereidingstip:

Je kunt er ook voor kiezen om de zuurkool af te spoelen. De hoeveelheid zout wordt dan minder, maar tegelijkertijd gaan er ook veel goede voedingsstoffen verloren.

video

Aard­ap­pe­len schil­len

Instructievideo - 01:08 min.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 470 kcal
  • eiwit 17 g
  • koolhydraten 51 g
  • vet 18 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 1.320 mg
  • vezels 16 g
Tags
Ook te zien in

Zuurkool-knolselderijstamppot met Zeeuws spek

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zuur­kool-knol­sel­de­rij­stamp­pot met Zeeuws spek

1
1
  • 1 kg kruimige aardappel
  • 1 gedroogde laurierblaadjes

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze met water, het laurierblaadje en eventueel zout in 20 min. beetgaar.

2
2
  • 500 g knolselderij
  • 150 g Zeeuws spek

Schil ondertussen de knolselderij en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit een koekenpan zonder boter of olie en bak het spek 4 min.

Knolselderij snijden

Instructievideo

00:44 min.

3
3
  • 2 tl karwijzaad

Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het vet in de pan. Fruit het karwijzaad 1 min. in het achtergebleven bakvet.

4
4

Voeg de knolselderij en wat peper toe en bak op middelhoog vuur in 15 min. goudbruin.

5
5
  • 250 ml halfvolle melk
  • 500 g wijnzuurkool

Verwarm ondertussen de melk op laag vuur en laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.

6
6

Giet de aardappelen af en verwijder het laurierblaadje. Stamp tot een puree met de pureestamper. Meng de knolselderij, zuurkool en melk erdoor tot een smeuïge stamppot.

7
7

Leg het uitgebakken spek erop en serveer.

bereidingstip:

Je kunt er ook voor kiezen om de zuurkool af te spoelen. De hoeveelheid zout wordt dan minder, maar tegelijkertijd gaan er ook veel goede voedingsstoffen verloren.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.