bewaar
Witlof in zeeuws spek
Witlof in zeeuws spek
bewaar

Witlof in zeeuws spek

25 min. bereiden
30 min. wachten
100waarderingen

Ingrediënten

4 personen

800 g

witlof

2 x pakjes

Zeeuws spek

50 g

boter

50 g

bloem

600 ml

halfvolle melk

1 zakje

oude kaas

1 zak

aardappelpuree

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (25 x 30 cm)

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de onderkant van de stronken witlof en halveer het witlof in de lengte. Verwijder de harde kern. Kook het lof 5 min. in water met zout. Laat uitlekken en omwikkel elk half stronkje met een plakje spek. Leg in de ovenschaal.

2

Smelt de boter en voeg in één keer de bloem toe. Laat al roerend ca. 5 min. op laag vuur garen tot het mengsel (de roux) lichtbruin kleurt. Voeg de melk toe en breng al roerend aan de kook tot een gladde, gebonden saus ontstaat. Voeg de kaas toe en roer tot deze is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout en schenk over het lof.

3

Verdeel de aardappelpuree over de ingevette ovenschotel. Bak ca. 30 min. in het midden van de oven tot de puree goudbruin is.

tip

algemeenIn plaats van Zeeuws spek kunt u ook rauwe ham (bijv. Coburger) om het witlof wikkelen.

Roux maken

Instructievideo - 00:45 min.