Kalkoen

Hoe de kalkoen het schopte tot ultieme klassieker? Hij is groot genoeg voor je hele gezin en je kunt ’m lekker naar eigen smaak vullen. Met deze feestelijke blikvanger zet je zonder twijfel een spectaculair gerecht op tafel.

Kalkoen recepten

Gevulde kalkoen maken
Gevulde kalkoen maken

Gevulde kalkoen maken

Ingrediënten

voor 6 personen
  • 20 g vers salieblaadje
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 6 oud witbrood
  • 250 g braadworst
  • 2 Goudreinette appels
  • 1 middelgroot ei
  • 1 kalkoen
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 25 g ongezouten roomboter
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • cocktailprikker
  1. Vulling maken: Snijd en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Schil en snijd de appel in kleine blokjes. Snijd de salieblaadjes fijn. Maal het brood in de keukenmachine tot kruim. Verwijder het vel van de braadworsten. Braad het gehakt in een koekenpan rul met de ui, bleekselderij en appel. Laat het gehaktmengsel afkoelen. Voeg het ei en de broodkruim toe en kneed het geheel tot een stevige massa.
  2. Vullen en braden: Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop het merendeel van de vulling in de kalkoen (niet te vol, want de vulling zet tijdens het bakken nog wat uit). Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los, zonder het te beschadigen. Schuif ook wat vulling tussen het vel en vlees. Vouw het vel rond het gat en steek het vast met een cocktailprikker. Verpak de gevulde kalkoen in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal onder in de koelkast. Neem de kalkoen bijtijds uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen, dit duurt minstens 1 uur. Meng de peper en eventueel zout en wrijf de kalkoen hiermee rondom in.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Smelt de boter en roer de olie erdoor. Schenk een deel ervan in de braadslede en leg de kalkoen er op de borst in. Schenk de rest van de boter erover en smeer die met de hand over de kalkoen, zodat alle delen royaal zijn ingevet. Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie (niet te strak, anders stooft de kalkoen). De folie beschermt tegen uitdrogen. Zet de braadslede op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur goudbruin en gaar.
  5. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 °C. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen op zijn rug, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant kan worden. Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken. De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Is het nog roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op een warme plaats minstens 15 min. rusten. Maak intussen de jus of saus (zie garnering). Snij de kalkoen aan tafel aan.

Stap 1: hoe vul je kalkoen?

Variaties genoeg voor gevulde kalkoen. En ja, het is even een klusje, maar ook jou gaat het lukken! Volg bijvoorbeeld deze stap voor stap uitleg bij het bereiden van de vulling. Tip: het duurt even voordat de vulling in de kalkoen warm wordt. Verwarm het mengsel daarom voor in een braadpan met wat olie voordat je de kalkoen ermee vult. Rek de nek van de kalkoen naar achteren om ’m te vullen. Maak de huid weer dicht met behulp van cocktailprikkers. Besmeer de kalkoen met boter en bestrooi ’m royaal met peper en eventueel wat zout.

Stap 2: hoe bereid je kalkoen?

Zet de kalkoen in een voorverwarmde oven (175 °C) en bak ’m in ca. 135 minuten gaar. Keer de kalkoen na 105 minuten om zodat-ie overal gelijk goudbruin wordt. Plaats ’m vervolgens weer in de oven. Overigens hoef je de huid niet los te maken. Behalve als er, zoals bij deze kalkoen met pancetta en salie, smaakmakers of een botermengsel onder de huid moet. Dat maakt het wel extra smaakvol. Je kunt de huid (beginnend bij de nek) losmaken met je handen of een lepel. Kijk hierbij uit dat je de huid niet scheurt.

Stap 3: hoe snijd je kalkoen?

Zodra de kalkoen gaar is en je ’m hebt laten rusten, kun je ’m aansnijden. Haal de kalkoen uit de ovenschaal en plaats ’m op een grote snijplank, met de borst omhoog zodat de kalkoen niet verschuift. Met een vleesvork houd je de kalkoen stevig op z’n plaats. Bij het aansnijden van de kalkoen snijd je eerst de poten los, gevolgd door de filets en de vulling. Tot slot kun je de kalkoenfilets in plakken snijden. Leg de plakken filet, poten en vleugels mooi op een schaal en serveer met de vulling.

Gevulde kalkoen

Een echte (kerst)klassieker: gevulde kalkoen. Het lijkt moeilijker dan het is en met deze stap voor stap video lukt het je zeker. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de korstjes van 2 sneetjes volkorenbrood en 2 sneetjes witbrood. Snijd het brood in blokjes van 1 centimeter. Doe het brood in een ovenschaal van 20 bij 30 centimeter en rooster in ongeveer 6 minuten goudbruin. Laat de oven aan. De vullingSnijd 1 stengel bleekselderij in boogjes. Schil 1 mildzoete appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de blaadjes van 20 gram platte peterselie fijn. Verwijder het vel van 2 braadworsten en snijd het worstvlees in stukjes. Snipper de ui. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worst en ui 5 minuten. Voeg de bleekselderij, 3 theelepels gedroogde salie, 2 theelepels gedroogde rozemarijn en 1 theelepel gedroogde tijm toe aan het vlees en bak het 2 minuten mee. Schep bij het brood. Kalkoen vullenLaat 100 gram boter smelten. Voeg de appel, peterselie, 75 gram gedroogde cranberry's, 190 milliliter gevogeltefond en de helft van de gesmolten boter toe aan de vulling. Verwijder het elastiek van de kalkoen. Schep de vulling in de holte van de kalkoen en maak de holte dicht met cocktailprikkers. Vet een braadslee van 25 bij 30 centimeter in. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee. Schenk de rest van de boter erover. Bestrooi met peper en zout. Bak de kalkoen in het midden van de oven in ongeveer 135 minuten gaar. Keer na 105 minuten. Neem de kalkoen uit de oven en laat voor het aansnijden 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo maak je gevulde kalkoen.
04:16