Stoofvlees

Comfortfood van de bovenste plank: stoofvlees. Heerlijk om een pan te laten pruttelen op het fornuis of in de oven totdat het vlees in draadjes uit elkaar valt. Of bereid stoofvlees op een modernere manier, bijvoorbeeld in de slowcooker of snelkookpan.

Stoofvlees recepten

Boeuf bourguignon maken
Boeuf bourguignon maken

Boeuf bourguignon maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 750 g ribrunderlap
  • 2 middelgrote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 250 g winterpeen
  • 750 ml volle rode wijn
  • 180 g gerookt ontbijtspek
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 30 g verse platte peterselie
  • 250 g champignons
  • 320 g zilveruitjes
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenpapier
  • schuimspaan
  • keukentouw
  1. Snijd de ribrunderlappen in stukken van 2 cm. Snijd de uien in ringen en de knoflook en winterpeen in plakjes. Meng het rundvlees in een kom met de ui, knoflook en peen en schenk de wijn erover. Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast. Schep alleen het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
  2. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een braadpan zonder olie of boter en bak het spek 10 min. op laag vuur. Schep het spek uit de pan.
  3. Bak het vlees in het achtergebleven bakvet in de braadplan op hoog vuur in 3 min. rondom goudbruin. Schep uit de pan. Schep de groenten met behulp van een schuimspaan uit de marinade in de braadpan en bak 5 min. op laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min. mee. Voeg het rundvlees, het spek en de marinade toe en breng aan de kook.
  4. Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet garni toe aan het vlees. Laat 2.5 uur met de deksel schuin op de pan op laag vuur stoven.
  5. Veeg de champignons schoon en snijd in kwarten. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg samen met de champignons toe. Laat de boeuf bourguignon met de deksel schuin op de pan nog 30 min. sudderen.
  6. Proef of het vlees zacht genoeg is en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kruiden. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi erover.

Wat is stoofvlees?

Stoofvlees – ook wel suddervlees, (oma’s) draadjesvlees of hachee genoemd – is een typisch herfst- en wintergerecht. Voor mals stoofvlees moet je wel even geduld hebben: het vlees staat namelijk minimaal 1,5 uur in de oven of op een laag vuurtje op het fornuis voordat het in draadjes uit elkaar valt. Stoofvlees is ideaal als eenpansgerecht: je maakt een complete stoofpot door tijdens het stoven bijvoorbeeld groente of aardappelen aan de pan toe te voegen.

Welk vlees gebruik je voor stoofvlees?

Veelgebruikte vleessoorten voor stoofvlees zijn runderlappen, sukadelappen en riblappen. Dit rundvlees bevat veel spier- en bindweefsel, dat tijdens het stoven lekker mals wordt. Hoe langer je stooft, hoe zachter en hoe lekkerder het vlees wordt. Het stoofvlees is goed wanneer je het gemakkelijk met een vork in draadjes uit elkaar kunt trekken.

Stoofvlees uit de slowcooker, kan dat?

Stoofvlees kun je in de slowcooker bereiden. Het vlees krijgt in deze elektrische stoofpot door de constante, lage temperatuur een perfecte garing en wordt zo superzacht en mals. Als je stoofvlees wilt bereiden in de slowcooker, moet je wel enkele aanpassingen doorvoeren in het recept. Kan je slowcooker niet bakken, dan moet je het vlees op hoog vuur aanbakken voordat je het in de slowcooker doet. Doordat er in een slowcooker bovendien nauwelijks vocht verdampt, voeg je minder vocht toe. Laat het vlees ongeveer 5 uur op de hoogste stand garen, of ongeveer 7 uur op de laagste stand.

Kun je stoofvlees in de snelkookpan maken?

Stoofvlees kun je in de snelkookpan bereiden. Dit bespaart geld, want deze pan is energiezuinig. En bovendien: je bent in een derde van de tijd klaar! Houd er wel rekening mee dat de pan even moet afkoelen voordat je ’m kunt openen.

Limburgs zoervleis met ontbijtkoek

Stoofvlees is misschien wel één van de lekkerste comfortfood recepten die er is. Om te maken én om te eten! Een van de beste stoofvlees recepten komt uit het verre zuiden: Limburgs zoervleis (zuurvlees). Deze heerlijke pan stoof zorgt ervoor dat eerst het hele huis zich vult met de lekkerste, warme geuren en daarna kun je aan tafel met een heerlijke pan stoofvlees met ontbijtkoek. Natuurlijk eet je daar (Vlaamse) friet, mayonaise en appelmoes bij.Vlees snijdenSnijd 600 g runderriblappen (op kamertemperatuur) in blokjes van ca. 2 cm. Bestrooi met peper en zout. Snipper 2 uien. Verhit 50 g roomboter in een braadpan en bak de ui 5 min. op laag vuur.Zoervleis stovenVoeg het vlees toe en bak het op middelhoog vuur in ca. 5 min. bruin. Voeg 4 laurierblaadjes, 4 jeneverbessen, 3 kruidnagels, 200 ml wittewijnazijn en 200 ml water toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur.Stoofvlees met ontbijtkoek makenSnijd ondertussen 6 plakken ontbijtkoek in blokjes. Schep samen met 4 el appelstroop en 2 el donkere basterdsuiker door het vlees en stoof nog 1½ uur. Breng het zoervleis op smaak met peper.TIP Traditioneel wordt zoervleis gegeten met friet, mayonaise en appelmoes.
00:41