bewaar
Champignonroomsaus
Champignonroomsaus
bewaar

Champignonroomsaus

Deze champignonroomsaus maakt elk vlees-, vis- én gevogeltegrecht extra feestelijk.

20 min. bereiden
35 min. wachten
licht pittig
61waarderingen

Ingrediënten

4 personen

2 tenen

knoflook

50 g

ongezouten roomboter

250 g

verse fijne soepgroente

380 ml

paddenstoelenfond in pot

250 ml

verse slagroom

250 g

kastanjechampignon

3 el

medium sherry

Dit heb je nodig

  • zeef

Deze champignonroomsaus maakt elk vlees-, vis- én gevogeltegrecht extra feestelijk.

Aan de slag

1

Snijd de knoflook doormidden. Verhit de helft van de boter in een steelpan en bak de soepgroente en knoflook zonder te kleuren op laag vuur 3 min. Voeg de fond toe en breng het geheel tegen de kook. Laat de smaak van de groenten op laag vuur 20 min. in de fond trekken, zonder deksel op de pan.

2

Schenk de fond door de zeef en vang het vocht op in een pan. De groenten hebben hun smaak afgegeven en worden niet meer gebruikt. Breng de fond aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot er nog 125 ml over is. Dit duurt ca. 10 min. Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken tot een egale saus. Dit duurt ca. 15 min.

3

Snijd de champignons in kwarten. Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons op middelhoog vuur 5 min. Voeg de sherry toe en laat op hoog vuur 3 min. verdampen. Schenk de saus erbij, breng op smaak met peper en zout en warm nog 2 min. door.

tip

variatietipVoor een saus zonder alcohol kun je 3 el sherry vervangen door 2 el citroensap.

variatietipLiever een iets minder zoete saus? Vervang de sherry dan door eenzelfde hoeveelheid droge witte wijn.