Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Boen de sinaasappel schoon, schil met de dunschiller de oranje schil van de vrucht en pers uit.
Breng de wijn met het water (of tot de peren net onder staan), de suiker, kaneelstokjes, kruidnagels en sinaasappelschil aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost, voeg dan de peren toe. Zet het vuur laag en laat ze met de deksel op de pan, afhankelijk van de grootte van de peren, in 45-60 min. gaar worden. Zet het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht in ca. 1 uur helemaal afkoelen en doorgaren.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de walnoten 2-3 min. Laat afkoelen op een bord en hak grof.
Meng voor de dressing de olie met 1½ el sinaasappelsap (per 6 personen), de azijn en honing en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verkruimel de blauwe kaas fijn.
Haal de peren uit de pan en halveer ze. Meng de sla met de helft van de dressing, schep om met de stoofperen en verdeel over een schaal. Bestrooi met de walnoten en blauwe kaas en besprenkel met de rest van de dressing. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Stoofperensalade met blauwe kaaskruim
Deze verrassende salade combineert je vertrouwde, zoete stoofpeertjes met pittige blauwe kaas. Een gouden combi!
- bereidingstipJe kunt de salade t/m stap 4 een dag van tevoren maken. Meng de salade voor gebruik door elkaar.
- kookstaptipJe kunt ook kant-en-klaar gestoofde peertjes gebruiken uit een schaal (koelvers) of pot.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Stoofperensalade met blauwe kaaskruim
Deze verrassende salade combineert je vertrouwde, zoete stoofpeertjes met pittige blauwe kaas. Een gouden combi!

bijgerecht
6 personen
300 kcal
25 min. bereiden
1 uur 45 min. wachten
Aan de slag
Schil de peren, maar laat het steeltje eraan. Boen de sinaasappel schoon, schil met de dunschiller de oranje schil van de vrucht en pers uit.
Breng de wijn met het water (of tot de peren net onder staan), de suiker, kaneelstokjes, kruidnagels en sinaasappelschil aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost, voeg dan de peren toe. Zet het vuur laag en laat ze met de deksel op de pan, afhankelijk van de grootte van de peren, in 45-60 min. gaar worden. Zet het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht in ca. 1 uur helemaal afkoelen en doorgaren.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de walnoten 2-3 min. Laat afkoelen op een bord en hak grof.
Meng voor de dressing de olie met 1½ el sinaasappelsap (per 6 personen), de azijn en honing en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verkruimel de blauwe kaas fijn.
Haal de peren uit de pan en halveer ze. Meng de sla met de helft van de dressing, schep om met de stoofperen en verdeel over een schaal. Bestrooi met de walnoten en blauwe kaas en besprenkel met de rest van de dressing. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
bereidingstip:Je kunt de salade t/m stap 4 een dag van tevoren maken. Meng de salade voor gebruik door elkaar.
kookstaptip:Je kunt ook kant-en-klaar gestoofde peertjes gebruiken uit een schaal (koelvers) of pot.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 6 personen)
1 kg Gieser Wildeman stoofpeer
1 sinaasappel
250 ml soepele rode wijn
700 ml water
75 g kristalsuiker
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
30 g ongebrande walnoten
2 el extra vierge olijfolie
1 el rodewijnazijn
1 tl honing
100 g Danish Blue blauwaderkaas
75 g rucola slamelange
Dit heb je nodig
dunschiller