bewaar
Aardappelgratin met dille en citroen
Aardappelgratin met dille en citroen
bewaar

Aardappelgratin met dille en citroen

Romige aardappelgratin met een knapperig korstje.

20 min. bereiden
1 uur oventijd
8waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1 kg

AH Excellent gourmande iets kruimige aardappel

1 teen

knoflook

2

citroenen

7½ g

verse dille

250 ml

kookroom

150 g

geraspte kaas voor ovengratin

Dit heb je nodig

  • ronde ovenschaal (Ø 20 cm)

Romige aardappelgratin met een knapperig korstje.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd of schaaf ze met een kaasschaaf, dunschiller, mandoline of keukenmachine in zo dun mogelijke plakjes.

2

Snijd de knoflook fijn, boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Houd 2 takjes dille per 4 personen achter voor de garnering en snijd de rest fijn. Meng de knoflook, fijngesneden dille en het citroenrasp door de aardappel en bestrooi met (versgemalen) peper en zout. Zet de aardappelplakjes rechtop vanaf de rand in de ovenschaal en maak zo rondom een roospatroon. Schenk de room erover en bestrooi met de kaas.

3

Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudgeel en gaar. Dek eventueel na 35 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er een scherp mes gemakkelijk helemaal in kunt steken. Garneer met de rest van de dille.

tip

bereidingstipJe kunt de gratin t/m stap 2 een dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal tijdens het voorverwarmen van de oven uit de koelkast.