Os­sen­haas met ro­de­wijn­saus & zoe­te-aard­ap­pel­stamp­pot met wa­ter­kers

Kerst = feest in de keuken. En feest in de keuken, is feest op je bord. Of je nou alleen voor jezelf of voor de hele familie kookt.

(4) waardeer
hoofdgerecht Kerst = feest in de keuken. En feest in de keuken, is feest op je bord. Of je nou alleen voor jezelf of voor de hele familie kookt. 1 personen
5 4

Advertentie

Ingrediënten

1 persoon

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de zoete aardappel, snijd in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. gaar in een laagje water met eventueel zout.
  2. Snijd ondertussen de bosuitjes in stukjes van 1 cm. Verhit iets minder dan de helft van de boter in een kleine koekenpan en fruit de bosui 8 min. op laag vuur. Hak de waterkers grof, maar houd 2 mooie takjes per persoon apart.
  3. Bestrooi de ossenhaas met peper en zout. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en bak de ossenhaas 4-5 min., afhankelijk van de dikte. Keer regelmatig. Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes. Ris de blaadjes van de tijm. Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Zet de pan terug op het vuur en fruit de knoflook en tijm 1 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de wijn toe en laat op hoog vuur 1 min. inkoken. Roer de rest van de boter en de mosterd erdoor en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Breng de saus op smaak met peper. Houd warm onder een deksel.
  4. Giet de zoete aardappel af en stamp met de pureestamper tot puree. Schep om met de bosui en grofgehakte waterkers. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de stamppot op een bord, leg de ossenhaas ernaast en lepel de saus erover. Garneer met de takjes achtergehouden waterkers.

combinatietip:

Drink de rest van het flesje Guigal Côtes du Rhône bij het gerecht.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 750 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 20 g
  • vet 45 g
    waarvan verzadigd 23 g
  • natrium 200 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Ossenhaas met rodewijnsaus & zoete-aardappelstamppot met waterkers

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Os­sen­haas met ro­de­wijn­saus & zoe­te-aard­ap­pel­stamp­pot met wa­ter­kers

1
1
  • 1 zoete aardappel

Schil de zoete aardappel, snijd in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. gaar in een laagje water met eventueel zout.

2
2
  • 2 bosuitjes

Snijd ondertussen de bosuitjes in stukjes van 1 cm.

3
3
  • 15 g ongezouten roomboter
  • 50 g waterkers

Verhit de boter in een kleine koekenpan en fruit de bosui 8 min. op laag vuur. Hak de waterkers grof, maar houd 2 mooie takjes apart.

4
4
  • 125 g ossenhaas
  • ½ el olijfolie

Bestrooi de ossenhaas met peper en zout. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en bak de ossenhaas 4-5 min., afhankelijk van de dikte. Keer regelmatig.

5
5
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje verse tijm

Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes. Ris de blaadjes van de tijm.

6
6

Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

7
7
  • 2 el Gui­gal Cô­tes-du-Rhô­ne Rou­ge

Zet de pan terug op het vuur en fruit de knoflook en tijm 1 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de wijn toe en laat op hoog vuur 1 min. inkoken.

8
8
  • 20 g ongezouten roomboter
  • ½ tl dijonmosterd

Roer de rest van de boter en de mosterd erdoor en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Breng de saus op smaak met peper. Houd warm onder een deksel.

9
9

Giet de zoete aardappel af en stamp met de pureestamper tot puree. Schep om met de bosui en grofgehakte waterkers.

10
10

Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de stamppot op een bord, leg de ossenhaas ernaast en lepel de saus erover.

11
11

Garneer met de takjes achtergehouden waterkers.

combinatietip:

Drink de rest van het flesje Guigal Côtes du Rhône bij het gerecht.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.