Ossenhaas met rodewijnsaus & zoete-aardappelstamppot met waterkers
Kerst = feest in de keuken. En feest in de keuken, is feest op je bord. Of je nou alleen voor jezelf of voor de hele familie kookt.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1 zoete aardappel
- 2 bosuitjes
- 35 g ongezouten roomboter
- 50 g waterkers
- 125 g ossenhaas
- ½ el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 takje verse tijm
- 2 el Guigal Côtes-du-Rhône Rouge (of andere rode wijn)
- ½ tl dijonmosterd
Keukenspullen
- pureestamper
Advertentie
Bereiden
- Schil de zoete aardappel, snijd in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. gaar in een laagje water met eventueel zout.
- Snijd ondertussen de bosuitjes in stukjes van 1 cm. Verhit iets minder dan de helft van de boter in een kleine koekenpan en fruit de bosui 8 min. op laag vuur. Hak de waterkers grof, maar houd 2 mooie takjes per persoon apart.
- Bestrooi de ossenhaas met peper en zout. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en bak de ossenhaas 4-5 min., afhankelijk van de dikte. Keer regelmatig. Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes. Ris de blaadjes van de tijm. Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Zet de pan terug op het vuur en fruit de knoflook en tijm 1 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de wijn toe en laat op hoog vuur 1 min. inkoken. Roer de rest van de boter en de mosterd erdoor en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Breng de saus op smaak met peper. Houd warm onder een deksel.
- Giet de zoete aardappel af en stamp met de pureestamper tot puree. Schep om met de bosui en grofgehakte waterkers. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de stamppot op een bord, leg de ossenhaas ernaast en lepel de saus erover. Garneer met de takjes achtergehouden waterkers.
combinatietip:
Drink de rest van het flesje Guigal Côtes du Rhône bij het gerecht.

Ossenhaas met rodewijnsaus & zoete-aardappelstamppot met waterkers
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 750 kcal
- eiwit 30 g
- koolhydraten 20 g
-
vet 45 g
waarvan verzadigd 23 g - natrium 200 mg
- vezels 7 g
Ook te zien in
Ossenhaas met rodewijnsaus & zoete-aardappelstamppot met waterkers
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Ossenhaas met rodewijnsaus & zoete-aardappelstamppot met waterkers
- 1 zoete aardappel
Schil de zoete aardappel, snijd in gelijke stukken en kook in ca. 20 min. gaar in een laagje water met eventueel zout.
- 2 bosuitjes
Snijd ondertussen de bosuitjes in stukjes van 1 cm.
- 15 g ongezouten roomboter
- 50 g waterkers
Verhit de boter in een kleine koekenpan en fruit de bosui 8 min. op laag vuur. Hak de waterkers grof, maar houd 2 mooie takjes apart.
- 125 g ossenhaas
- ½ el olijfolie
Bestrooi de ossenhaas met peper en zout. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en bak de ossenhaas 4-5 min., afhankelijk van de dikte. Keer regelmatig.
- 1 teen knoflook
- 1 takje verse tijm
Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes. Ris de blaadjes van de tijm.
Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
- 2 el Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Zet de pan terug op het vuur en fruit de knoflook en tijm 1 min. in het achtergebleven bakvet. Voeg de wijn toe en laat op hoog vuur 1 min. inkoken.
- 20 g ongezouten roomboter
- ½ tl dijonmosterd
Roer de rest van de boter en de mosterd erdoor en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Breng de saus op smaak met peper. Houd warm onder een deksel.
Giet de zoete aardappel af en stamp met de pureestamper tot puree. Schep om met de bosui en grofgehakte waterkers.
Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de stamppot op een bord, leg de ossenhaas ernaast en lepel de saus erover.
Garneer met de takjes achtergehouden waterkers.
combinatietip:
Drink de rest van het flesje Guigal Côtes du Rhône bij het gerecht.