Zoete-aardappelstamppot met gehaktballen
Stamppot andijvie, maar dan met zoete aardappel. Verrassend lekker anders!

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1 kg zoete aardappel
- 225 g diepvries tuinerwten
- 1 teen knoflook
- 500 g half-om-halfgehakt
- 30 g ongezouten roomboter
- 250 g gerookte spekreepjes (duopak)
- 2 uien
- 85 ml stamppotjus in bakje
- 400 g gesneden andijvie
Keukenspullen
- braadpan
Advertentie
Bereiden
- Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel zout in ca. 20 min. gaar. Voeg de laatste 3 min. de tuinerwten toe.
- Snijd ondertussen de knoflook fijn. Meng de knoflook met peper en eventueel zout door het gehakt. Vorm er met vochtige handen 4 gelijke ballen van. Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag en bak ze in 15 min. gaar. Keer af en toe.
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in ca. 5 min. gaar en krokant. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen. Neem het spek met het bakvet uit de pan. Verhit de rest van de boter in dezelfde koekenpan en bak de ui in 5 min. zacht op middelhoog vuur. Voeg de jus toe en verwarm nog 1 min.
- Giet de aardappelen en tuinerwten af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Stamp tot een grove puree en voeg indien nodig wat kookvocht toe. Schep de andijvie, spekreepjes en het bakvet erdoor. Serveer met de gehaktballen en de uienjus.
Advertentie
Ook te zien in
Zoete-aardappelstamppot met gehaktballen
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Zoete-aardappelstamppot met gehaktballen
- 1 kg zoete aardappel
- 225 g diepvries tuinerwten
Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel zout in ca. 20 min. gaar. Voeg de laatste 3 min. de tuinerwten toe.
- 1 teen knoflook
Snijd ondertussen de knoflook fijn.
- 500 g half-om-halfgehakt
Meng de knoflook met peper en eventueel zout door het gehakt. Vorm er met vochtige handen 4 gelijke ballen van.
- 15 g ongezouten roomboter
Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag en bak ze in 15 min. gaar. Keer af en toe.
- 250 g gerookte spekreepjes
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in ca. 5 min. gaar en krokant.
- 2 uien
Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen. Neem het spek met het bakvet uit de koekenpan.
- 15 g ongezouten roomboter
- 85 ml stamppotjus in bakje
Verhit de boter in dezelfde koekenpan en bak de ui in 5 min. zacht op middelhoog vuur. Voeg de jus toe en verwarm nog 1 min.
Giet de aardappelen en tuinerwten af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Stamp tot een grove puree en voeg indien nodig wat kookvocht toe.
- 400 g gesneden andijvie
Schep de andijvie, spekreepjes en het bakvet door de puree. Serveer met de gehaktballen en de uienjus.