Ge­hakt­bal­len groot en klein

Groot of klein, het geeft echt een andere smaakbeleving!

  • bijgerecht
  • 1 stuk
    • 45 min. bereiden
(1)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht Groot of klein, het geeft echt een andere smaakbeleving! 1 stuks
1 1

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Leg de sneetjes brood in een diep bord en schenk de melk erover. Laat 2 min. weken en knijp ze uit. Snipper ondertussen de ui zo fijn mogelijk. Doe het gehakt in een ruime kom en voeg de ui, eieren en uitgeknepen boterhammen toe. Meng alles door elkaar en breng royaal op smaak met peper en zout. Verdeel het gehakt in 2 porties. Maak van 1 portie 4 grote gehaktballen en van de 2e portie kleine gehaktballetjes ter grootte van een walnoot. Verhit in 2 koekenpannen elk 25 g boter. Bak in 1 koekenpan de grote ballen op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin. Doe hetzelfde met de kleine balletjes in de andere pan. Voeg nadat de gehaktballen bruin zijn aan elke pan 150 ml water toe. Laat de grote ballen in ca. 20 min. garen en de kleine balletjes in 10 min. Keer af en toe. Laat afkoelen.

Tip:

Dit recept is onderdeel van Allerhande’s ‘Zondagkoken’. Kijk op ah.nl/allerhande/zondagkoken voor alle recepten. En, hoe je in 1x keer voor 4 dagen kookt zodat je doordeweeks in een handomdraai aan tafel kan. Let op: de online receptuur kan afwijken van de versie in het magazine.

serveertip:

De gehaktballen kan je later gebruiken in bijv. pastasaus of met aardappelen en groente.

bewaartip:

Doe de kleine balletjes zonder jus in een afsluitbare bak. Bewaar de grote ballen met de jus in een afsluitbare bak of zak. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Voedingswaarden (per stuk)
Tags
Ook te zien in

Gehaktballen groot en klein

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­hakt­bal­len groot en klein

1
1
  • 2 sneetjes witbrood
  • 150 ml halfvolle melk

Leg de sneetjes brood in een diep bord en schenk de melk erover. Laat 2 min. weken en knijp ze uit.

2
2
  • 1 ui
  • 1 kg half-om-halfgehakt
  • 2 eieren

Snipper ondertussen de ui zo fijn mogelijk. Doe het gehakt in een ruime kom en voeg de ui, eieren en uitgeknepen boterhammen toe.

3
3

Meng alles door elkaar en breng royaal op smaak met peper en zout.

4
4

Verdeel het gehakt in 2 porties. Maak van 1 portie 4 grote gehaktballen en van de 2e portie kleine gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.

5
5
  • 50 g boter

Verhit in 2 koekenpannen elk 25 g boter. Bak in 1 koekenpan de grote ballen op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin.

6
6
  • 300 ml water

Doe hetzelfde met de kleine balletjes in de andere pan. Voeg nadat de gehaktballen bruin zijn aan elke pan 150 ml water toe.

7
7

Laat de grote ballen in ca. 20 min. garen en de kleine balletjes in 10 min. Keer af en toe. Laat afkoelen.

serveertip:

De gehaktballen kan je later gebruiken in bijv. pastasaus of met aardappelen en groente.

bewaartip:

Doe de kleine balletjes zonder jus in een afsluitbare bak. Bewaar de grote ballen met de jus in een afsluitbare bak of zak. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.