bewaar
Gehaktballen, broccoli & gebakken aardappelen
Gehaktballen, broccoli & gebakken aardappelen
bewaar

Gehaktballen, broccoli & gebakken aardappelen

Een oer-Hollands maaltje met zelfgemaakte gehaktballen: daarom houden we zo van ons land!

45 min. bereiden
2waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1¼ kg

iets kruimige aardappelen

1 sneetje

wit brood

75 ml

halfvolle melk

1

kleine ui

500 g

half-om-halfgehakt

1

middelgroot ei

25 g

ongezouten roomboter

75 ml

water

3 el

(olijf)olie

800 g

broccoli

Een oer-Hollands maaltje met zelfgemaakte gehaktballen: daarom houden we zo van ons land!

Aan de slag

1

Schil de aardappelen, halveer ze en doe ze in een pan met water. Zorg dat ze net onder water staan. Voeg eventueel zout toe. Kook ze in 20 min. gaar. Giet de aardappelen af en laat afkoelen op een bord. Snijd de aardappelen in plakken van ca. 1 cm dik.

2

Leg ondertussen het brood in een diep bord en schenk de melk erover. Laat 2 min. weken en knijp ze uit. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Doe het gehakt in een kom en voeg de ui, het ei en uitgeknepen boterham toe. Meng door elkaar en breng royaal op smaak met peper en zout. Verdeel het gehakt in een grote gehaktbal per persoon. Verhit in een koekenpan de boter. Bak gehaktballen op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin. Voeg nadat de gehaktballen bruin zijn 75 ml water toe. Laat de grote ballen in ca. 20 min. garen. Keer af en toe.

3

Verhit de olie ondertussen in 2 koekenpannen. Bak hierin de aardappelplakken op middelhoog vuur in 15-20 min. goudbruin. Keer af en toe.

4

Snijd ondertussen de broccoli in roosjes. Schil de steel en snijd in plakjes. Breng een pan water aan de kook. Voeg de broccoli toe en kook deze 5 min. Giet af. Verdeel de gehaktballen, aardappels en broccoli over de borden en serveer direct.

tip

combinatietipLekker met Parmezaanse kaas.

algemeenIn dit recept kun je de gehaktballen, aardappen en broccoli ook van tevoren bereiden. De gekookte aardappelen kun je 2 dagen in een afsluitbare bak in de koelkast bewaren. Doe de gehaktballen met de jus en eventueel nog wat extra water in een hapjespan en verwarm 20 min. op laag vuur met de deksel op de pan. Verwarm de broccoli in de magnetron of in een beetje olie in een wok.

algemeenDit recept is onderdeel van Allerhande’s ‘Zondagkoken’. Kijk op ah.nl/allerhande/zondagkoken voor alle recepten. En, hoe je in 1x keer voor 4 dagen kookt zodat je doordeweeks in een handomdraai aan tafel kan. Let op: de online receptuur kan afwijken van de versie in het magazine.