Ge­hakt­bal­len, broc­co­li & ge­bak­ken aard­ap­pe­len

Een oer-Hollands maaltje met zelfgemaakte gehaktballen: daarom houden we zo van ons land!

(2) waardeer
hollands hoofdgerecht Een oer-Hollands maaltje met zelfgemaakte gehaktballen: daarom houden we zo van ons land! 4 personen
5 2

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen, halveer ze en doe ze in een pan met water. Zorg dat ze net onder water staan. Voeg eventueel zout toe. Kook ze in 20 min. gaar. Giet de aardappelen af en laat afkoelen op een bord. Snijd de aardappelen in plakken van ca. 1 cm dik.
  2. Leg ondertussen het brood in een diep bord en schenk de melk erover. Laat 2 min. weken en knijp ze uit. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Doe het gehakt in een kom en voeg de ui, het ei en uitgeknepen boterham toe. Meng door elkaar en breng royaal op smaak met peper en zout. Verdeel het gehakt in een grote gehaktbal per persoon. Verhit in een koekenpan de boter. Bak gehaktballen op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin. Voeg nadat de gehaktballen bruin zijn 75 ml water toe. Laat de grote ballen in ca. 20 min. garen. Keer af en toe.
  3. Verhit de olie ondertussen in 2 koekenpannen. Bak hierin de aardappelplakken op middelhoog vuur in 15-20 min. goudbruin. Keer af en toe.
  4. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes. Schil de steel en snijd in plakjes. Breng een pan water aan de kook. Voeg de broccoli toe en kook deze 5 min. Giet af. Verdeel de gehaktballen, aardappels en broccoli over de borden en serveer direct.

combinatietip:

Lekker met Parmezaanse kaas.

Tip:

In dit recept kun je de gehaktballen, aardappen en broccoli ook van tevoren bereiden. De gekookte aardappelen kun je 2 dagen in een afsluitbare bak in de koelkast bewaren. Doe de gehaktballen met de jus en eventueel nog wat extra water in een hapjespan en verwarm 20 min. op laag vuur met de deksel op de pan. Verwarm de broccoli in de magnetron of in een beetje olie in een wok.

Tip:

Dit recept is onderdeel van Allerhande’s ‘Zondagkoken’. Kijk op ah.nl/allerhande/zondagkoken voor alle recepten. En, hoe je in 1x keer voor 4 dagen kookt zodat je doordeweeks in een handomdraai aan tafel kan. Let op: de online receptuur kan afwijken van de versie in het magazine.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 695 kcal
  • eiwit 33 g
  • koolhydraten 48 g
  • vet 40 g
    waarvan verzadigd 15 g
  • natrium 400 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Gehaktballen, broccoli & gebakken aardappelen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­hakt­bal­len, broc­co­li & ge­bak­ken aard­ap­pe­len

1
1
  • 1.2 kg iets kruimige aardappelen

Schil de aardappelen, halveer ze en doe ze in een pan met water. Zorg dat ze net onder water staan. Voeg eventueel zout toe. Kook ze in 20 min. gaar.

2
2

Giet de aardappelen af en laat afkoelen op een bord. Snijd de aardappelen in plakken van ca. 1 cm dik.

3
3
  • 1 sneetje wit brood
  • 75 ml halfvolle melk

Leg ondertussen het brood in een diep bord en schenk de melk erover. Laat 2 min. weken en knijp ze uit.

4
4
  • 1 kleine ui
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 middelgroot ei

Snipper de ui zo fijn mogelijk. Doe het gehakt in een kom en voeg de ui, het ei en uitgeknepen boterham toe. Meng door elkaar en breng royaal op smaak met peper en zout.

5
5

Verdeel het gehakt in een grote gehaktbal per persoon.

6
6
  • 25 g ongezouten boter

Verhit in een koekenpan de boter. Bak gehaktballen op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin.

7
7
  • 75 ml water

Voeg nadat de gehaktballen bruin zijn het water toe. Laat de grote ballen in ca. 20 min. garen. Keer af en toe.

8
8
  • 3 el (olijf)olie

Verhit de olie ondertussen in 2 koekenpannen. Bak hierin de aardappelplakken op middelhoog vuur in 15-20 min. goudbruin. Keer af en toe.

9
9
  • 800 g broccoli

Snijd ondertussen de broccoli in roosjes. Schil de steel en snijd in plakjes.

10
10

Breng een pan water aan de kook. Voeg de broccoli toe en kook deze 5 min. Giet af.

11
11

Verdeel de gehaktballen, aardappels en broccoli over de borden en serveer direct.

combinatietip:

Lekker met Parmezaanse kaas.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.