Chimichurri
Chimichurri

Chimichurri

Het woord te vaak achter elkaar uitspreken is niet aan te raden, maar deze saus vaak serveren is dat wel! De van oorsprong Argentijnse chimichurri wordt daar veelal geserveerd bij vlees, maar is ook lekker bij vis, gegrilde groenten of een salade.

Chimichurri maken

Chimichurri maken

  1. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snipper de ui grof. Haal de blaadjes van de verse oregano.
  2. Doe de peper, knoflook, ui, peterselie, verse en gedroogde oregano, olie en azijn in een hoge beker en mix zo kort met een staafmixer, dat de ingrediënten nog zichtbaar zijn maar er wel een homogeen mengsel ontstaat. Gebruik voor een iets grover resultaat een apart hakmolentje van de staafmixer. Breng op smaak met zout.
Wat is chimichurri?

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een saus die in de negentiende eeuw is ontstaan in Argentinië. Het verhaal gaat dat de Ier Jimmy McCurry - die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheid - de eerste was die een chimichurri maakte. Omdat zijn naam moeilijk uit te spreken was in het Argentijns, werd die verbasterd naar Chimichurri. De basis van chimichurri bestaat uit groene kruiden, zoals oregano, bieslook en peterselie, en olijfolie, azijn, knoflook en ui. Het liefst maak je deze saus een dag van tevoren, zodat de smaken goed intrekken.

Chimichurri: hoe bewaren en invriezen?

Chimichurri kun je onder een laagje olijfolie in een goed gesloten potje of bakje ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren. Gebruik altijd een schone lepel wanneer je saus uit het potje pakt. In de vriezer is chimichurri 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de saus bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. Je kunt chimichurri eventueel ook invriezen in diepvrieszakjes of in een ijsblokjesvorm.

Chimichurri: hoe bewaren en invriezen?